google-site-verification=rdMHvOD7EqC_UhcFmmfbfsVh9zGr75D72iZUFlOiVu8

Члан Председништва Заветника, Милица Ђурђевић Стаменковски, боравила је у Москви где је учествовала на Међународној словенској академији у организацији великог пријатеља Србије Сергеја Бабурина.

На конференцији посвећеној јачању веза између руске државе и словенских земаља Европе учествовали су представници Русије, Србије, Републике Српске као и Срба из Црне Горе али и делегације из Киргизије, Абхазије, Приднестровља и других делова некадашњег Совјетског савеза.

У оквиру академије одржана је и међународна конференција на тему „Јединствена Европа“ на којој се у име Заветника обратила члан Председништва покрета, Милица Ђурђевић.

Превод њеног излагања на српском језику преносимо у целини:

Уважени учесници међународне конференције, драги пријатељи,

Пре свега, желим да се захвалим организаторима на позиву и указаној части да данас у граду који је симбол слободног света са вама поделим своје скромно размишљање о изазовима са којима се соучавају Европа и њени народи.

У име делегације покрета „Заветници“ преносим поздраве руководства и свих чланова наше организације. Такође, на овом месту, још једном желим да изразим захвалност српског народа на подршци коју Руска Федерација пружа Србији у очувању нашег суверенитета и независности.

Пре неколико дана, 27. јануара, у Србији смо прославили Светог Саву, један од највећих духовних и националних празника. Оснивач Српске православне цркве, просветитељ и духовни вођа српског народа, поникао је из наше краљевске и царске лозе Немањића. Као дечак, одрекао се угодног дворског живота и одабрао монашки пут искушења и жртве.

Ове године, када славимо 8 векова од утемељења наше цркве, више него икада за Србију је важно да разуме пут Светога Саве. На концу 20. века Светом Сави приписиван је поклич – Будимо Исток Западу и Запад Истоку!

Пре осам векова Свети Сава се налазио на раскршћу на коме и данас стоји Србија. Он је одбацио титуле и почасти које му је нудио Ватикан и одабрао православље као филозофију праштања и љубави. Управо је такав избор сврстао Србе међу оне народе који никада нису водили освајачке ратове и који су увек, нарочито током Првог и Другог светског рата презриво одбацили идеологије окупације и ропства бранећи слободу читаве Европе.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар је једном приликом рекао да Срби са Светим Савом не могу у Европу. Мислим да је тачније да оваква Европа, огрезла у материјализму и потрошачкој свести, не може са Светим Савом.

Духовна и морална криза која је захватила Западну Европу опаснија је од економске, мигрантске и безбедносне кризе. И због тога данас, када говоримо о јединству Европе, ми морамо стремити ка јединству у истини, јединству у добру, у међусобном поштовању и уважавању европских народа, у јединству које позива на обнову древних вредности на којима је и поникла европска цивилизација.

Јединствена Европа није она која потире културолошке разлике, намеће шаблоне, уводи санкције. Јединствена Европа је Европа суверених и слободних земаља, чијом се судбином не диригује из Вашингтона.

Историјска искуства нас уче да је Европа увек страдала и трепела страшне последице кад год се одрицала Русије. Сваки покушај изолације Москве био је погубан по читаву Европу.

Председник Руске Федерације, Владимир В. Путин је још на Минхенској конференцији 2007. године указао на слабости западног политичког и вредносног система. Он је и тада најавио да свет више није униполаран и да је потребно пронаћи нови оквир међународне сарадње.

Сведоци смо да се Америка стално руководи логиком „ми или они“ – државе Европе примораване су на вештачки и лажан избор („или сте с нама – или сте са Русијом и против нас”).

Са друге стране, Русија Европи не намеће никакве услове, већ пружа искрену руку сарадње – читав низ економских, безбедносних, енергетских и културолошких фактора говори о томе да су Русија и Европа природни геополитички савезници. Сви који раде против тог природног поретка стварају вештачке и ирационалне поделе, удаљавајући Европу од Русије и гурајући је у конфронтацију која може да ескалира у велике глобалне сукобе. Америка је Европску унију оковала русофобијом, али према последњим истраживањима јавног мњења више од 60% грађана ЕУ има позитиван став према Русији.

Европа ја главни руски трговински и економски партнер. Русија ће и у догледној будућности бити главни испоручилац енергената Европи. Са тог аспекта политика санкција представља производ поменуте ирационалне политике удаљавања од Русије. Европска привреда је до сада због санкција претрпела штету од чак 30 милијарди евра што има директан негативан утицај и на економску слику њених држава чланица.

Са легендом шаха и послаником руске Думе – Анатолијем Карповом

Нема сумње да само Русија може вратити Европу европским народима и да само Москва има одговор на изазове са којима се западне европске државе суочавају. Док су чланице Европске уније подизале зидове и постављале жице на границама, Русија је решавала узроке мигрантске кризе. У ослобођену сиријску провинцију Дејр ел Зор вратило се чак милион и двеста хиљада избеглица. Док су европски народи стрепели од нових терористичких напада, Русија се обрачунала са тероризом на његовом извору.

Морамо се подсетити и на чињеницу да Русија штити међународно право и важећу Резолуцију УН 12 44 која Србији гарантује територијалну целовитост.

Западна Европа је директно учествовала у стварању тзв. државе Косово која је језгро криминала, тероризма и анархије у Европи. И данас, политички центри Брисела и Вашингтона врше перманентне пристике на Београд у намери да Србија призна сецесију Косова као легалну и коначну.

Срби су вековима били кичма Европе, мост Истока и Запада. Велика љубав према Русији увек је у очима моћних западних центара била неопростив грех због којег смо страдали и трпели велику неправду. Морам вас подсетити да је Србија једина европска земља коју је бомбардовао НАТО пакт, 78 дана и ноћи, убијајући цивиле, рушећи наше мостове, болнице, школе… Бројни светски умови сматрају да је Србија тада својом жртвом купила Русији 10 година – деценију која је била довољна да Москва обнови свој геополитички утицај и постане водећа економска и војна велесила.

Недавна посета председника Путина Београду још једном је показала колико Срби поштују и воле Русију. Више од 120.000 људи сачекало је руског председника пред Храмом који је посвећен управо Светом Сави.

Потписано је 26 важних споразума и како је најављено кроз неколико седмица у Србији започиње израдња “турског тока“. Продубљивање руско-српске сарадње изазваће интензивнији притисак НАТО пакта и западних центара на Београд.
Нема сумње да је НАТО и даље једна од кључних полуга интервенционистичке спољне политике Пентагона. Америка чланство у Западној војној алијанси (и даље) користи као своје геополитичко оружје са којим продубљава јаз између Русије и европских земаља.

Данас се то најбоље види на примеру Црне Горе и Македоније које уласком у НАТО де факто пресецају све своје политичке и економске везе са Москвом. Циљ САД је да у потпуности истисне утицај Москве са Балкана, а то постиже заокруживањем свог војног присуства у целој Европи, а последње две непоражене тврђаве на том путу остају Србија и БиХ.

Морамо се осврнути и на положај Републике Српске која због свог бескомпромисног става да БиХ остане војно неутрална држава трпи велике притиске и подривање своје самосталности. Подсећам да су САД увеле санкције председнику Републике Српске, Милораду Додику.

Чланство у НАТО који је замишљен као продужена рука Вашингтона европским земљама не доноси никакву сигурност и безбедност – напротив, оно само продубљује постојеће безбедносне тензије и подстиче даљу дестабилизацију Европе. Европским народима је зато потребан другачији концепт европске безбедности, концепт недељиве колективне безбедности који би у безбедносном смислу објединио Русију и Европу, а такав концепт нуди управо Москва.

Када је Наполеон после безуспешног ишчекивања руске капитулације, одлучио да повуче француске трупе из похаране Москве, сваки његов војник понео је читав товар драгоцености. На челу запрежне колоне носили су златни крст, скинут са звоника Ивана Великог. Војска која из туђе земље у својој охолости понесе оно што није њено – осуђена је на пораз.

Руски козаци стигли су у Париз за непуне две године! Цар Александар И строго је забранио пљачкање града и било какав чин освете. Кажу, да су Парижани цару целивали руку, а он их је поздрављао речима топлим и братским речима.

Није ово историјски осврт на завршену епоху Наполеонових освајања, нити прича о поразу једне и победи друге војске. Ово је приказ две вертикале – Западне и Источне; материјалистичке и духовне; етике отимања и етике даривања; етике освете и етике праштања.

Уверена сам да ће у Европи победити оне снаге које верују у другачији, древни и цивилизацијски поредак вредности, онај поредак на коме су стваране европска култура, уметност, научна достигнућа…Само Европа суверених држава је слободна и уједињена Европа.

Захваљујем се на пажњи.“

Категорије: Вести

%d bloggers like this: