google-site-verification=rdMHvOD7EqC_UhcFmmfbfsVh9zGr75D72iZUFlOiVu8

У више градова широм Србије представници Српског сабора Заветници одали су пошту жртвама НАТО агресије на 20. годишњицу од бомбардовања СР Југославије. Порука коју су исписивали на венцима од Ниша до Новог Сада гласила је: „НАШ ЗАВЕТ ЈЕ ДА ВАС ВЕЧНО ПАМТИМО!“.

Чланови Заветника посетили су и српске енклаве на КиМ и донирали скромну хуманитарну помоћ угроженим породицама и најмлађима у Ораховцу и Великој Хочи.

Београд – Делегација Заветника поклонила се жртвама НАТО агресије пред спомеником посвећеним браниоцима Отаџбине.

Заветници Београд

Милица Ђурђевић Стаменковски том приликом је поручила да је НАТО убијао децу која још нису стигла да науче да изговоре реч – РАТ.

„Тамо где је НАТО демократија на делу, где су ваше базе, мисије и војска – тамо су рушени наши манастири и цркве, протериване колоне људи, скрнављена гробља. Тамо где је ваша чизма забележена је најмања стопа повратка расељених лица на свету!
Отимате нам земљу, а од нас захтевате да ставимо потпис на предају онога што је наше, обучавате терористе који себе данас називају „војском Косова“. Злочинце сте поставили за премијере, трговце органима за преговараче, нарко картел претварате у државу.

Никада нисте изговорили реч – ИЗВИНИТЕ! Ваљда очекујете да ми тражимо опроштај од вас што сте нас бомбардовали. Никада ниједан динар ратне одштете изражене у милијардама нисте платили, него још тражите да Србија уђе у НАТО пакт и плаћа ваше неоколонијалне експедиције по свету.“, истакла је чланица Председништва Заветника.

Заветници Ниш

НИШ –  У граду који је гађан касетним бомбама у сред бела дана, Заветници су предвођени градском одборницом, Јеленом Ђорђевић,  указали да је време да Ниш добије улицу са именом „Љиљана Спасић“.

„Гађали су пијацу, болнице и железничку станицу. Трудница Љиљана Спасић је симбол страдања и зато ће Заветници покренути петицију да једна улица понесе њено име као симбол неправде која нам је учињена.“, истакла је Јелена Ђорђевић.

Заветници Краљево

Краљево – Делегација предвођена чланом Главног одбора, Страхињом Ерцом, положила је венац на споменик посвећен страдалима од 1991. до 1999. године.

Ерац је подсетио на погибију 107 Краљевчана и бомбардовање аеродрома Лађевци.

Овде су имена синова Краљева невино пострадалих у НАТО бомбардовању. Наша је обавеза да их се сећамо. У Краљеву живи више од 20 000 Срба расељних са КиМ, они су овде пронашли свој дом након албанског егзодуса и агресије НАТО пакта. Наша је обавеза да негујемо културу сећања на невино страдале. Дошли смо да се поклонимо жртвама. Заветници их никада неће заборавити.“, поручио је Ерац.

Заветници Панчево

Панчево – Делегација панчевачког одбора такође је положила венац на споменик палим борцима током отаџбинских ратова и НАТО агресије.

Председник Градског одбора, Славко Радојчић рекао да се Заветници поклањају и сенама погинулих радника Рафинерије нафте и УТВЕ Панчево, као и свим цивилним жртвама бомбардовања.

„За 78 дана бомбардовања, Панчево је гађано 24 пута са преко 60 пројектила при чему су угашени људски животи и начињена је огромна материјална штета. Овај споменик, као и спомен обележја у Рафинерији и УТВИ морају бити опомена да се никада не забораве жртве.“ истакао је Радојчић.

Заветници Нови Сад

Нови Сад – Чланови Градског одбора Заветника запалили су свеће и положили цвеће страдалим жртвама.

Председник Градског одбора Слобода Јовић рекао је да је НАТО у Новом Саду, граду-хероју, разорио инфраструктуру рушећи мостове један за другим.

„Сећамо се и двадесетпетогодишњег момка Олега Насова који је погинуо на Варадинском мосту. Ко ће дати одговор његовом оцу –  шта је Олег био крив НАТО пакту?!“, рекао је Јовић.

Крагујевац – Чланови Градског одбора у Крагујевцу подсетили су да је овај град бомбардован 11 пута, а више од 40 Крагујевчана је изгубило животе.

У име одбора Заветника у овом граду, јавности се обратила Сара Ранђеловић која је истакла да је НАТО убијао њене вршњаке који би данас били зрели људи.

„Пре 20 година је нечији Милосрдни анђео, како га они из љубави назваше, немилосрдно зауставио део наше младости, део наше земље. Ми, деца Србије, рођени из косовских божурова, данас немо стојимо пред гвозденом руком која нам кроји судбине и повијених глава прилазимо гробовима наших најмилијих. Свете, чујеш ли врисак мајке Милице Ракић? То је врисак још 78 мајки које су остале без деце, којима је тешка НАТО рука поломила тек рођени пупољак.“, дирљиво се обратила она.

Информативна служба Српског сабора Заветници

%d bloggers like this: