google-site-verification=rdMHvOD7EqC_UhcFmmfbfsVh9zGr75D72iZUFlOiVu8

Члан Председништва Српске странке Заветници, Милица Ђурђевић Стаменковски, оштро је осудила понашање глумца Бранислава Трифуновића, када је током извођења представе поцепао српску заставу.

Њен коментар преносимо у целости:

„У кућу учитељице Драге Јовановић током Великог рата насилно су се уселили аустроугарски војници. Желећи да је понизе скинули су са зида везени грб са српском тробојком. Газили су га чизмама пред њеним очима и узвикивали да Србија више не постоји.

Она није поклекла, сагла се смело, подигла српско знамење, пољубила га и рекла: „Варате се, господине, Србија је жива и живеће.“ Са четворо деце одведена је у логор, али је Србија дочекала слободу.

Када је немачки цар Вилхелм тражио од свог генерала да му донесе бар једну српску заставу као трофеј, уследио је одговор да је то немогуће, јер ниједна није заплењена.

Нема већег понижења за једну војску него када јој одузму барјак и окрену га наопако. За једну државу највећи је пораз када јој се туђа застава пободе у земљу. Не постоји већи удар који један народ може да поднесе од отимања, цепања и вређања његових симбола.

Замислите када би данас наши преци који су живели и умирали да би поносно носили барјак своје отаџбине, могли да виде како смо допустили да у сред Србије нека шака аутошовиниста цепа српску заставу?!

Стид ме је што делим ваздух са Браниславом Трифуновићем који је комадање тробојке на позоришној сцени правдао тиме да се „под том заставом убијало и пљачкало“.

Никада нисам чула нешто безумније. Под овом заставом се борило за највише идеале слободе и правде. Њоме су прекривани ковчези хероја који су умирали да бисмо ми живели. Том заставом се, несрећниче, поносе наши спортисти, научници, ђаци који у Србију доносе медаље и пехаре.

Ако ни то за вас нема никакву вредност, питам вас – У КОЈОЈ ТО ЗЕМЉИ НА СВЕТУ БИСТЕ МОГЛИ ДА ПАЛИТЕ ЊЕНУ ЗАСТАВУ?!

Нисам изненађена што у представи режисера Кокана Младеновића видим патолошки презир према свему што је српско. Он је у више наврата „бриљирао“ са изјавама да је лаж да су Срби жртве рата током деведесетих.

Оно што ме чуди је – како је могуће да живимо у земљи у којој они још увек нису процесуирани због очигледног кривичног дела?!“

Категорије: Актуелно

%d bloggers like this: