google-site-verification=rdMHvOD7EqC_UhcFmmfbfsVh9zGr75D72iZUFlOiVu8

Представници руководства Српске странке Заветници реаговали су поводом најављених промена Закона о референдуму.

Они су јасно осудили предлог Министарства државне управе и локалне самоуправе да убудуће за успех референдума у Србији више неће бити потребна излазност већа од 50 одсто уписаних бирача.

Председник странке, Стефан Стаменковски, упозорио је да је најављена промена Закона о референдуму директно везана за питање Косова и Метохије.

Ово је очајнички потез актуелне власти јер је чак и њима јасно да двогодишња кампања коју са предлогом „разграничења“ спроводе са својим „западним пријатељима“, агентима обавештајних служби истих тих земаља инкорпорираних у систем и НВО сектором није дала никакве резултате.

Никада српски народ већински неће подржати одрицање нити од једног дела своје територије.“, нагласио је Стаменковски.

Представник одбора странке за правна питања, магистар Данијел Игрец, истакао је да иза свега стоје политички интереси, који се уклапају у дефетистичку политику разграничења и предаје Косова и Метохије.

Заговорницима те политике добро би дошло укидање референдумског кворума јер би након тога, чак уз безначајну подршку народа, само са гласовима својих полтрона и симпатизера западних НВО могли да прогурају „решење“ које јужну покрајину трајно раздваја од Србије.

Свесни да народ Србије не би прогутао отворену промену Устава они су се досетили да на овакав неуставан и надасве прљав начин, обичном променом закона заобиђу Устав и Резолуцију 1244, да заобиђу већинску вољу народа који није за предају и поделе.“, упозорава Игрец.

Он наводи да лажу они који кажу да је брисање правила о потребном броју изашлих бирача неопходно како би се закон ускладио са Уставом.

Устав Србије ни на једном једином месту такво нешто не налаже нити изричито забрањује постојање референдумског кворума. Његовим укидањем обесмишљава се уставни принцип да суверенитет потиче од свих грађана са правом гласа, а то разједа саму суштину демократије. „, закључује Игрец.

Информативна служба Српске странке Заветници

Категорије: Актуелно

%d bloggers like this: