Категорија: Војводина

Послушајте: Представник задругара из Оџака о српском селу и Заветницима!

Миливоје Букилић, представник сељачких задруга из Српског Милетића, говорио је на трибини Српског сабора Заветници у Новом Саду.

Послушајте!

Заветници реаговали на скуп сепаратиста!

zav 1

Данас су сецесионисти у Новом Саду одржали срамну ,,Шетњу за Војводину“. Окупљени су носили транспаренте са порукама које су грубо нарушавале српски уставноправни поредак. Носећи заставе Каталоније и Војводине, праћене паролама ,,Република Војводина“, позивали су на непосредно угрожавање територијалног интегритета Србије.

Представници покрајинског одбора Заветника, на челу са Слободаном Јовићем, прекинули су овај скуп развијањем транспарента ,,Отаџбина је ово Србина!“ Полиција, која је обезбеђивала шетњу сепаратиста, спречавала је оне који бране суверенитет и уставни поредак Републике Србије да пренесу своју поруку.

Српски сабор Заветници поручује да ће се свим легитимним и легалним средствима супротстављати сепаратистичким тежњама у АП Војводина, који имају за циљ даље територијално распарчавање Републике Србије.

zav 2

zav 3

Информативна служба Српског сабора Заветници

Српски сабор Заветници захтева санкционисање Иштвана Пастора због подривања уставног поретка Републике Србије!

Српски сабор Заветници позива Владу Републике Србије да спречи даље кршење Устава Републике Србије и да санкционише све државне функционере који крше важећи Устав пропагирајући некакву ширу аутономију северне српске покрајине.

Нови Статут АП Војводине усвојен је 22. маја због тога што је Уставни суд Републике Србије оспорио 2/3 неуставних одредби претходног Статута. Неколико дана након усвајања новог Статута Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине, очигледно незадовољан садржајем новог Статута, изјавио је да је овај законски акт за њега “само привремено решење” и да ће се аутономија Војводине регулисати уставним законом.

Оваква изјава господина Пастора сасвим очигледно крши неколико одредаба важећег државног Устава. Устав јасно предвиђа да је регулисање аутономије са актом какав је уставни закон могуће само у случају Косова и Метохије, што a contrario значи да исто не важи за АП Војводину, чија аутономија се дефинише само подзаконским актом, какав је Статут (члан 182 и 185 Устава Србије). Тај статут мора бити складан са законима и Уставом Србије. Изјава господина Пастора да аутономија Војводине треба да буде уређена уставним законом у директној је супротности и са члановима 2 и 5 Устава где јасно пише да ниједна политичка групација (па ни политичке групације мањина) не може присвојити сувереност од грађана и не сме деловати на начин који је усмерен на рушење уставног поретка Републике Србије.

Обзиром на чињеницу да је уставни закон један од имплицитних елемената суверенитета неке државе јасно је да је за доношење таквог закона потребна широка јавна расправа и учешће народа (па чак и изјашњавање на референдуму) и да само поступци појединих владајућих странака нису довољни за промену Устава.

Изјава господина Пастора је очигледан начин гажења одлуке Уставног Суда Србије којом је он оспорио 2/3 одредби прошлог статута АП Војводине јер су биле у супротности са Уставом Србије. Позивање на поновно регулисање ствари, које је Уставни суд прогласио за неуставне и незаконите, овога пута чак уставним законом, јасан је показатељ да поједини политички функционери не поштују територијални интегритет и неповредивост граница државе у којој делују.

Српски сабор Заветници позива надлежне државне органе да санкционишу председника Скупштине АП Војводине Иштвана Пастора због отвореног позива на кршење Устава као највишег правног акта Републике Србије, чиме се озбиљно угрожава правни поредак на целокупној државној територији.

Истовремено, апелујемо на припаднике мађарске националне мањине у Војводини да се ограде од нетранспарентне и недефинисане политике Савеза војвођанских Мађара (Vajdasági Magyar Szövetség) обзиром да ова групација, која не ужива поштовање ни у Србији ни у Мађарској, ради искључиво на ширењу раздора између српског и мађарског народа а зарад сопствених политичких интереса.