Category: Заветници на делу

Заветници у Новом Саду честитали век српског јединства! Не дозволимо да нас поделе!

Градски одбор Нови Сад Српског сабора Заветници обележио је 100. годишњицу од присаједињења Срема, Баната, Барање и Бачке – Краљевини Србији. (more…)

Ово је стратегија Заветника за Косово и Метохију!

Српски сабор Заветници представио је прву српску темељну свеобухватну платформу о Косову и Метохији која нуди конкретна решења за кризу на Косову и Метохији и обнову суверенитета Србије у јужној покрајини. (more…)

Заветници Београд у разговору са комшијама

2017-10-22 22.06.26 (1)

Градски одбор Београд организовао је одржавање промотивних штандова Српског сабора Заветници на којима чланови општинских одбора и активисти покрета разговорају са суграђанима и представљају програмска решења за проблеме и питања са којима се Београђани сусрећу.

Штандови су одржани на Раковици, Вождовцу, Старом граду, Палилули и Звездари, а грађани су у великом броју показали велико интересовање и потписивали сигуран глас.

2017-10-22 22.13.48

Позивамо све оне који желе детаљније да се упознају са програмом и идејама Заветника да посете наше штандове, који ће идуће недеље бити отворени на следећим локацијама:

ГРОЦКА, пешачка зона (испред поште), 25. октобар, 09-12ч
ЧУКАРИЦА, Сремчица (испред поште), 28. октобар 10-13ч
ТЕРАЗИЈЕ, 28. октобар 16-19ч
ВРАЧАР, Каленићева пијаца, 28. октобар 09-12ч
ЗЕМУН, пијаца, 29. октобар, 09-12ч
ЛАЗАРЕВАЦ, Рударска чесма, 29. октобар 12-15ч
НОВИ БЕОГРАД, ТЦ Ушће, 29. октобар 14-18ч
БАРАЈЕВО, пијаца, 30. октобар 09-12ч
ЦЕНТРАЛНИ ШТАНД, Кнез Михаилова (код бившег ,,Руског цара”), 4. новембар 13-15ч
Председник Градског одбора Београд, Милан Милошевић

Заветници прекинули филм о независном Косову. Угашен пројектор на почетку приказивања!

Заветници Нови Сад 1Чланови Српског сабора Заветници прекинули су пројекцију филма “Косово… Наздравље! Gëzuar!” у Медија центру у Новом Саду у седишту удружења Независног друштва новинара Војводине.

Испред Медија центра Заветници су најпре одржали конференцију, а новинарима се обратио члан Главног одбора Слободан Јовић. Он је упозорио да се у самом садржају филма, чији је копродуцент  Динко Грухоњић, српска војска и полиција приказују као окупаторске снаге док се припадници терористичке ОВК представљају као легитимни борци за слободу.

19142294_10155418037277774_1559785961_n

На делу је покушај рехабилитације албанских ратних злочинаца и очигледна замена теза где се Србима приписује кривица за рат на Косову и Метохији, а Албанцима улога жртве.“, истакао је он.

Јовић је нагласио да је овакав филм врста промоције сепаратизма у Новом Саду са циљем подстицања истог у самој АП Војводини.

Након конференције неколико чланова Српског сабора Заветници успело је да уђе у салу у којој је било најављено емитовање филма “Косово… Наздравље! Gëzuar!”.

На самом почетку пројекције чланица Заветника, Марија Хаврилов, угасила је пројектор чиме је прекинуто приказивање филма, уз повике: “Ово је срамота!” Члан Главног одбора Ведран Ћосић поставио је питање организотирима: “Где је правда за српске жртве?! Ко је одговоран за читаве српске породице које су убијане и киднаповане?! Како живе Срби на КиМ?!”

19181734_10210870105521044_1178366348_oУ првом реду налазио се председник Лиге социјалдемократа Војводине, Ненад Чанак, који је Заветницима псовао мајку и вређао их, након чега је неколико чланова Заветника брутално избачено из сале.

Српски сабор Заветници позива надлежне органе да убудуће забране све сличне догађаје који имају за циљ подривање уставног поретка Србије и омаловажавање српских жртава.

 

Заветници предлажу: Упалимо “Вечну ватру” у част жртава НАТО агресије!

DSC_6827Српски сабор Заветници поднео је иницијативу надлежним органима Града Београда да обаве претходне потребне радове како би поново био укључен пламен на споменику „Вечна ватра“ који је посвећен свим жртвама НАТО агресије на СРЈ.

Делегација Заветника је у сусрет обележавању осамнаесте годишњице од окончања НАТО агресије положила цвеће на споменик „Вечне ватре“ на ушћу Саве у Дунав у Београду.

У образложењу своје иницијативе Заветници су подсетили да је споменик “Вечна ватра” подигнут 12. јуна 2000. године у знак сећања на страдале током НАТО агресије, али је он након 5. октобра 2000. оскрнављен, а пламен је угашен.

DSC_6839У изјави за медије члан Председништва Заветника, Милица Ђурђевић, поручила је да је српски народ током НАТО агресије био препуштен себи и усамљен стао у одбрану свог суверенитета, достојанства и националног поноса, супротставивши се савезу чак 19 држава НАТО пакта, предвођеним САД и Великом Британијом.

“Овај споменик оскрнавили су они који су желели прекрајање историје, са циљем да нас увере да смо сами криви што је уништена наша инфраструктура, што су рушени наши мостови и гинули цивили, што су окупирани Косово и Метохија. Након петог октобра 2000. година група људи уништила је споменик “Вечне ватре”, угасила пламен и руинирала табле са натписима у част жртава.”

Ђурђевићева је истакла да Заветници сматрају да је данас када се Србија поново угрожена прави тренутак да се “вечна ватра” на овом месту поново упали и да она никада не буде угашена.

19074959_10210842841239454_532253213_o“Она је доказ да ми памтимо наше жртве и да нећемо заборавити ниједног страдалог грађанина СРЈ који је уткао себе у одбрану једне мале земље која се храбро супротставила надмоћнијем противнику и остала непоражена.”, закључила је она.

У петицији градским властим Заветници наводе да је „Вечна ватра“ више од споменика – “она је одраз поштовања према онима који су погинули, земљи која је бомбародована само зато што је чувала свој суверенитет, али и путоказ будућим генерацијама.

Српски сабор Заветници изражава наду да ће Град Београд прихватањем ове иницијативе показати да поштује своју историју, културу сећања и однос према цивилним и војним жртавама НАТО агресије.

Перформанс Заветника: Лажи Кандићкиног РЕКОМ-а неће проћи!

18720967_1696546850374750_1262157593_oЧланови Српског сабора Заветници одржали су перформанс испред штанда активиста РЕКОМ-а код Правног факултета у Београду.

Они су истакли поруке: “РЕКОМ лаже”, “Тачијев РЕКОМ”, “Срби су жртве етничког чишћења”, “Закон о антиуставним НВО”, “Ко је убио 14 жетелаца” и друге.

На крају су формирали слоган: “НЕЋЕ ПРОЋИ” упућен иницијативи РЕКОМ, која ових дана прикупља потписе за оснивање Регионалне комисије за утврђивање злочина током ратова у бившој Југославији, а иза које стоји Наташа Кандић.

18676638_1696824907013611_1197639674_o

Представник Заветника, Срђан Ристић, поручио је јавности да су Заветници објавили истину ко стоји иза РЕКОМ-а и шта су циљеви ове иницијативе. Он је нагласио да је један од главних задатака РЕКОМ иницијативе релативизација српских жртава и приписивање кривице Србији за све оно што се крајем прошлог века догодило на подручју бивше СФРЈ.

заветници реком“Грађани Србије желе истину и спремни су да подрже објективан процес утврђивања броја жртава, али и одговорности за злочине. Међутим, иницијатива РЕКОМ, сачињена у највећој мери од НВО сектора и појединаца који су познати јавности по изузетно антисрпској реторици – не могу бити објективан ментор таквог процеса. “, истакао је Ристић.

Он је још подсетио да је Наташа Кандић, главни иницијатор РЕКОМ-а, присуствовала скупштини у Приштини током једностраног проглашења независности тзв. Косова.

18742445_1696546440374791_1186544583_o“Они желе прекрајање чињеница и ревизију историје, наравно на штету Србије и српског народа. Циљ је и укидање Републике Српске, али и давање легитимитета лажној држави Косово. Покушавају да изврше притисак на Србију да завнично стане иаз захтева ове иницијативе. Ми смо одувек као покрет били носиоци државотворне политике и на нама је одговорност и обавеза да не дозволимо да се тако нешто догоди.”, закључио је Ристић.

Перформанс Заветника: Лажи РЕКОМ-а неће проћи!http://zavetnici.rs/?p=6872

Posted by Српски сабор Заветници on Wednesday, 24 May 2017

Саопштење Заветника о деловању РЕКОМ-а можете прочитати на следећем линку:

УПОЗОРЕЊЕ: Не потписујте петицију Кандићкиног РЕКОМ-а!

Акција “Сачувајмо ћирилицу” стигла и у Зрењанин!

Градски одбор Српског сабора Заветници у Зрењанину отпочео је са акцијом “ Сачувајмо ћирилицу” и том приликом поделио захвалнице фирмама које у свом називу користе ћирилицу као званично писмо у Републици Србији.

Поменута акција део је нашег доприноса очувању српског националног писма, неговању српске културе и промоцији традиционалних вредности српског народа.

18337410_10209152793321865_778051215_n

Заветници Зрењанин истичу да су грађани били одушевљени њиховом акцијом коју ће наставити да спроводе и у наредном периоду. Они уједно позивају све заинтересоване који желе да им се придруже у раду градског одбора да се обрате на број телефона 065 873 1887.

Саопштење градског одбора Заветника у Зрењаницу преносимо у целини:

“Сведоци смо чињенице да у последњем периоду запостављамо своје корене, своју традицију и обичаје свог народа. Ћирилица, прелепо писмо које су нам у аманет оставили наши преци систематски се маргинализује, док званичне институције не предузимају ништа како би је заштитилe и додатно промовисалe.

Управо због тога градски одбор Заветника у Зрењанину отпочео је акцију која носи симболичан назив “Сачувајмо ћирилицу”. Циљ ове акције је да пригодном захвалницом наградимо власнике локала који у свом називу користе ћирилично писмо и тако пружaју допринос неговању националног идентитета.

Овом акцијом желимо да пробудимо националну свест код људи како би их подстакли да чешће користе званично српско национално писмо у свакодневном животу, чиме ћемо га сачувати од заборава.

Користимо прилику да се захвалимо градској кафани “Стара Занатлија” и књижари “Стражилово” који су били вољни да угосте нашу делегацију и приме овај вид скромне захвалности.

У наредној недељи настављамо нашу активност приликом чега ћемо обићи бурекџиницу “Охрид” као и кафану “Муштулук”. Такође позивамо и остале локале да нас слободно контактирају.”

18308716_10209152793041858_1897222023_n

Одбор Заветника у Пожаревцу организовао дружење са грађанима!

У четвртак, 29.септембра, у великој сали МЗ Бурјан, која је била мала да прими све заинтересоване посетиоце, одржан је први у низу отворених састанака у организацији српских Заветника. Окупљени гости имали су прилику да се упознају са програмом и радом српских Заветника.

На састанку се у име Заветника први обратио члан ГО и председник ГрО Пожаревац инжињер Владимир Видић који је у свом излагању између осталог истакао да и само присуство оволиког броја људи јесте доказ да све оно што радимо и за шта се залажемо јесте исправан и частан пут и да грађани свакодневно у све већем и већем броју приступају Заветницима,препознајући у нама истинске борце за суверену и снажну Србију,за бригу о сваком њеном грађанину.

„Заветници не само речима већ и делима показују како и у ком правцу Србија мора да се креће и који су њени интереси и приоритети“, истакао је Видић.

Он се на крају свог обраћања захвалио свима на присуству и поручио да је ово први у низу састанака ове врсте и да ће се са оваквим начином рада и координације Заветника и суграђана наставити и у будућности.

Члан Извршног одбора и координатор за Браничевски округ проф.Милутин Шишмановић је суграђане упознао са конкретним радом на терену,где је између осталог истакао да готово у сваком селу у Браничевском округу данас постоје људи који желе да узму учешће у раду Заветника те да ускоро почињемо са формирањем и пољопривредних задруга у селима како би најефикасније помогли нашим људима да пласирају пољопривредне производе на руско тржиште.

Присутнима се такође обратио и члан ГрО српских Заветника инжињер архитектуре Мирослав Бранковић који је указао на све инфраструктурне проблеме како у граду тако и у сеоским подручијима од кишне канализације па до проблема са легализацијом стамбених објеката.

На крају радног састанка на иницијативу грађана приступило се потписивању приступница у чланство српских Заветника,а дружење је даље настављено уз пригодну закуску и освежење.

Обележена годишњица погибије мајора Милана Тепића!

Делагација Извршног одбора Заветника коју су чинили Никола Драгићевић, Јасмина Максимовић и Драгиша Ивеља, положилa je данас венац на спомен плочу мајору Милану Тепићу у Београду и тиме обележила 25 година од страдања овог српског хероја.

14542703_1436137309735785_653240011_n

Мајор Тепић јуначки је, попут Стевана Синђелића, погинуо 29.09.1991.године у Бјеловару, бранећи складиште муниције које су опседале усташе. Том приликом живот је положио и војник Стојадин Мирковић, који је одбио команду да се повуче и остао уз мајора Тепића, уздигавши се са њим у вечну славу.

14501924_1436137299735786_1242029007_n

Слава и хвала српским јунацима на одбрани слободе. Србија никада неће заборавити оне који су своје животе уградили у одбрану њеног народа и њене државности.

14518364_1436137436402439_1890074216_n

Одржана конференција о јачању сарадње Србије и Српске!

У Медиа центру у Београду одржана је научна конференција под називом “Положај и перспективе односа Србије и Српске у 21. веку”, посвећена анализи јачања сарадње између Републике Србије и Републике Српске и предлогу свеобухватне стратегије односа Бањалуке и Београда у наредном периоду.

Конференцију којој је присуствовао и први секретар Амбасаде Руске Федерације, Константин Накиченович, организовао је Српски сабор Заветници у сарадњи и са подршком Представништва Републике Српске у Србији.

Учешће у конференцији узели су члан Председништва Заветника Милица Ђурђевић, члан Главног одбора Заветника Данијел Игрец, професор Божидар Зечевић, асистент ФПН Стефан Сурлић, дипломирани економиста Данило Тврдишић, пуковник у пензији Јован Тамбурић, члан одбора за културу СНП Љубан Очигрија и Јован Шиповац, стручњак за безбедност.

konferencija-srbija-srpska-1

Учесници конференције сагласили су се о неопходности институционалног и ванинституционалног повезивања Републике Српске и Србије, јачању економске сарадње, стратешког повезивања на свим нивоима, правно-политичке, војно-безбедносне, економске и културно-просветне сарадње.
Излагачи су указали на деликатан геополитички положај Републике Српске, процес наметања унитаризације БиХ, противправну ревизију Дејтонског споразума и бројне безбедносне изазове са којима се суочавају Србија и Српска.

Посебно је наглашена неопходност подршке Републике Србије у афирмацији геополитичког субјективитета Републике Српске и процесу одбране њених дејтонских надлежности. Као конкретне мере продубљивања сарадње државних органа Српске и Србије предложено је активно повезивање правосудних органа у оквиру Споразума о специјалним паралелним везама Бањалуке и Београда и стварање заједничких тела у оквиру Министарстава за правосуђе како би се обезбедила правна подршка Србима оптуженима пред Хашким трибуналом.

Наглашена је и неопходност пуне дипломатске подршке Србије са циљем спречавања да се Високи представник преименује у Специјалног изасланика ЕУ, као и залагање Београда да у име Српске као гарант њеног међународног статуса покрене процес укључивања Бањалуке у све важније регионалне међународне организације, као и ангажовање на отварању представништва Српске у пријатељским државама.

Излагачи су понудили низ конкретних мера за усклађивање школства, националних празника, популарне културе, спровођење заједничких пројеката и манифестација. Посебан акценат стављен је на изградњу заједничког медијског информативног центра Српске и Србије и стварању свести о недељивости и важности заједништва.

14360329_10209040768044128_421156683_o

члан Председништва Заветника Милица Ђурђевић

У име организатора, члан Председништва Заветника Милица Ђурђевић, нагласила је да је Србима данас неопходна свеобухватна национална стратегија чији ће дугорочни циљ бити уједињење свих Срба у једну државу.

„Република Српска налази се на мети, са једне стране Хрватске, као пијуна америчких анти-руских планова, са друге стране британске спољне политике, која непрестано ради на укидању Републике Српске и која је иницирала усвајање Резолуције о Сребреници, и свакако на удару исламског фундаментализма, вахабијских организација и неосманизма. У таквим условима, Република Српска опстаје пре свега због изражене државотворне свести њеног народа и недвосмислене подршке њених савезника, у првом реду Руске Федерације, која принципијелно брани интересе Српске пред међународном заједницом.

14375306_10209040768084129_1057208022_o

члан Главног одбора Заветника Данијел Игрец

Наравно, без сумње најважнији ослонац темељима Републике Српске је Србија, као гарант Дејтона, као матица, као земља у коју су упрте очи свих Срба Западно од Дрине.

Република Српска је императив опстанка не само Срба који у њој живе, него и Србије, и уопште српства на Балкану“, истакла је Ђурђевићева у свом излагању. Она је закључила подсећањем да је српски нобеловац Иво Андрић послао симболичну поруку пишући о Ћуприји на Дрини. „На нама је да изградимо хиљаде мостова на Дрини и никада не дозволимо да буду порушени“, завршила је Ђурђевићева.

Магистар правних наука Данијел Игрец рекао је да је референдум у Српској легитимно средство за одбрану виталних интереса српског народа и да се њиме примјењује, а не руши Дејтонски мировни споразум.

“Требало би формирати комисију при Савету безбедности УН за надгледање спровођења Дејтонског споразума и рада високог представника, те да ентитети могу да затраже, увођење мораторијума и укидање Високог представника уколико континуирано крши Споразум”, сматра Игрец.

konferencija-srbija-srpska-5

Видео: