Милица Ђурђевић за “Глас Русије”

Новинар „Гласа Русије“, Тимур Блохин, обавио је разговор са портпаролом Српског сабора Заветници, Милицом Ђурђевић:

Једина сте организација која је јуче, заједно са представницима Амбасаде Русије испратила руске спасиоце који су стигли у Србију да помогну угроженом становништву у поплавама. Можете ли нам рећи нешто више о томе?

Две специјалне јединице руских спасиоца „Лидер“ и „Центроспас“, које су стигле у Србију 16. маја и одазвале се српском народу у најтежем тренутку данас су напустиле Београд. У тишини су стигли, у тишини су и испраћени.

На београдском аеродрому „Никола Тесла“ у присуству представника Амбасаде Русије, поздравили смо руске хероје који су више од десет дана ризиковали своје животе спашавајући више хиљаде људи, жена и деце.

Председник Српског сабора Заветници, Стефан Стаменковски, уручио је захвалнице командантима спасилачких јединица за исказану љубав, велики труд, пожртвовање и несебичну помоћ српском народу. За успомену на Србију, руским спасиоцима предали смо и две српске заставе, а у складу са традицијом нашег народа, као мали знак пажње добрих домаћина, поклонили смо им и домаћу ракију. Уочи самог поласка авиона раширили смо паролу „Слава Росий“ и сви руски спасиоци пришли су да се заједно фотографишемо.

Нажалост, морам истаћи да нико од државних званичника Републике Србије није присуствовао испраћају 79 хероја из Русије, иако и домаћа и светска јавност знају да је њихова помоћ прва стигла у најтежим тренуцима, када је Србија тонула, а број жртава могао само да се наслути.

Да ли су медији у Србији извештавали о активностима руских спасиоца у угроженим подручјима? 

Готово сви медији у Србији, елекстронски и штампани, учинили су све да од српске јавности сакрију велики допринос и храбре подвиге руских спасиоца. Читаве емисије, специјални прилози и документарци били су посвећени помоћи која је стигла из УН и земаља чланица ЕУ. Посебно се најављивала финансијка помоћ ЕУ за санацију штете, која се процењивала на чак милијарду еура, да би само дан касније потенцијална сума били сведена на десет милиона еура. Морам да истакнем да у тренуцима када су руски хероји чамцима евакуисали жене и децу у Обреновцу, премијер Србије, Александар Вучић, на заједничкој конференције за медије са европском комесарком за ванредне ситуације лицемерно је истакао да Србије без Европске уније не би имала шансе да преброди кризу.

Упркос великој манипулацији јавности, српски народ нису успели да обману. Цела Србија зна за Валерија Локтианова, који је са моста скочио у реку да спаси брата Србина, који се давио у бујици. Цела Србија зна да су руски спасиоци у Обреновцу на рукама носили трудницу из Обреновца.

Србија има с ЕУ потписан уговор о стабилизацији и асоцијацији, али није за сада јасно, у којој мери ће то отворити Београду европске фондове, намењене управо за такве критичне ситуације…Да ли очекујте помоћ ЕУ?

Нажалост, тешка ситуација која је задесила Србију и српски народ била је прилика да увидимо ко су нам искрени и прави пријатељи. У данима када су руске јединице спашавале више хиљада људи, који су изгубили своје домове, њиве, усеве, стоку и све што су током читавог живота мукотрпно стицали, по налогу Брисела у Народној Скупштини Републике посланици су усвајали Статут Војводине, који се директно коси са Уставом наше државе! Док је Србија тонула настављено је њено даље распарчавање!

ЕУЛЕКС, чије су трупе буквално окупирале нашу јужну српску покрајину, када је Србији било потребно да се одазове, послао је само један хеликоптер!

Поучени историјским искуством ни овога пута, упркос обећањима о финансијској помоћи, од Европске уније очекујемо само нове притиске, уцене и понижења!

Шта бисте на крају поручили руском народу?

У име захвалног српског народа желим вам срећу, мир и благостање на свим руским територијама, уз наду да ће ускоро доћи до уједињења страдалног руског народа под окриље матице Русије! Хвала вам на солидарности, бризи, љубави и подршци коју нам пружате кроз векове. Србија неће заборавити вашу несебичну помоћ у најтежим тренуцима.

извор: Глас Русије

 

 

One thought on “Милица Ђурђевић за “Глас Русије”

  1. DUSAN 24/09/2014 at 08:44 - Reply

    УЗБУНА! ЗАБРАЊЕНИ РУСКИ ФИЛМ СОДОМ / UZBUNA! ZABRANJENI RUSKI FILM SODOM http://www.youtube.com/watch?v=0WJJBg15tvI#t=37

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *