Председник Заветника, Стефан Стаменковски, за Србин.инфо

Редакција „Србин инфо” разговарала је са Стефаном Стаменковским из Српског сабора „Заветници”:

„Заветници“ су организовали шетњу за Русију, као знак подршке руском народу. Како гледате на целу ситуацију у Украјини?

– У програмским начелима Српског сабора Заветници посебно се истиче искрена сарадња са свим земљама које поштују суверенитет и територијални интегритет Републике Србије. У дугој историји Срба и Руса, поучени заједничким искуством и колективним памћењем наша два народа, изражавамо велику захвалност Руској Федерацији и руском народу на вековном савезништву и искреној братској помоћи у тренуцима када је Србији било најтеже.

Организовали смо „Шетњу за Русију“ од Храма Светог Саве до Руске цркве у Београду, у знак подршке руском народу који поново пролази кроз страдања од стране фашиста у Украјини. Поздрављамо успешно одржавање референдума у Доњецку и Лугањску и тежњу руског народа да опстане на својим огњиштима и мирним путем исправи историјску неправду насталу након распада СССР и врати се под окриље своје матице Русије. То мора да буде и национални циљ свих Срба.

Подсећам да је Српски сабор Заветници још раније предао писмо подршке Амбасади Русије у Београду и симболичних сто потписа руководства и чланова покрета који се стављају на располагање Руској Федерацији и руском народу за сваки вид помоћи.

10256897_763001603723472_5059795176447333135_n

Какав је ваш став о Републици Српској Крајини и садашњој држави Хрватској?

– За Српски сабор Заветници питање окупације Републике Српске Крајине представља једно од најважнијих државних и националних питања. Од свог оснивања сарађујемо са Владом Републике Српске Крајине у прогонству, великим бројем завичајних удружења и свим организацијама које раде на расветљавању и прикупљању доказа о злочинима над српским народом на просторима данашње Хрватске током 20. века, чији су починиоци амнестирани пред очима међународне заједнице.

Залажемо се за покретање свих легитимних средстава којима ће се заштитити српско становништво на окупираним територијама под контролом тзв. Републике Хрватске и организовање тела које ће представљати српски народ на окупираним територијама под покровитељством српске државе. Инсистирамо на покретању правних поступака у којима би се утврдила одговорност тзв. Републике Хрватске за кривична дела ратних злочина, као и обавеза накнаде материјалне и нематеријалне штете жртвама и њиховим наследницима.

Дубоко верујемо у коначно уједињење српског народа и српских земаља под окупацијом.

Шта за вас представља Дража Михаиловић?

– Ђенерал Дража Михаиловић за Заветнике представља симбол поноса српског народа и борбе против две највеће пошасти у Европи 20. века – комунизма и фашизма, које су однеле четвртину човечанства. Дража Михаиловић је вођа Трећег српског устанка, најодликованији српски официр, први борац у окупираној Европи. Он је симбол српске трагедије и страдања, део херојске прошлости нашег народа.

Српски сабор Заветници јавно је подржао рехабилитацију ђенерала Михаиловића, иако сматрамо да се сам процес који је имао за циљ да исправи историјску неправду и посведочи истину, претворио у још једно суђење ђенералу Михаиловићу. Залагаћемо се да српске школе, улице и тргови широм Србије поносно носе име Драже Михаиловића и његових сабораца који су страдали за слободу отаџбине.

10318621_10152378347204356_1696270153_n

Када неко види слике са ваших протеста, да се приметити да су већина људи пристуних млади људи. Како је Српски Сабор „Заветници“ успео да привуче те младе људе? И како ви видите улогу младог човека у борби за српске националне интересе?

– У Србији, али и у читавој Европи и свету на делу је страшна криза морала. Савремене цивилизације опустошиле су дух, поништиле етику, избрисале појмове части, родољубља, солидарности. Српска младост је охрабрење и нада да ћемо повратити морални лик Србије наших предака. Посебно смо поносни што се велики број младих, одговорних и образованих људи у Србији и српској дијаспори окупља у Српском сабору Заветници са жељом да помогне и пружи свој допринос у борби за очување националног и културног идентитета.

Трудимо се да изградимо дух заједништва, међусобног поверења, јединства, слоге и братске солидарности са свим нашим члановима, симпатизерима и пријатељима, али и другим родољубивим покретима.

Упркос вишедецинијском потирању историјског памћења и колективне свести, млади људи који се сабирају у Заветницима су доказ да Србија има будућност. И како рече писац, Антоније Ђурић: „Ми нисмо само деца наших очева и мајки, ми смо синови и кћери наше отаџбине.“ Вођени том мишљу – од Србије никада нећемо одустати!

извор: Србин.инфо

One thought on “Председник Заветника, Стефан Стаменковски, за Србин.инфо

  1. DUSAN 24/09/2014 at 08:43 - Reply

    УЗБУНА! ЗАБРАЊЕНИ РУСКИ ФИЛМ СОДОМ / UZBUNA! ZABRANJENI RUSKI FILM SODOM http://www.youtube.com/watch?v=0WJJBg15tvI#t=37

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *