Председник Заветника говорио у Чешкој на Маршу за српско Косово!

нек иде та

Делегација Српског сабора Заветници присуствовала је Маршу за Косово и Метохију који је симболично на Сретење одржан у чешкој престоници.

10432154_920616354655565_7377732562655585584_n

Пријатељи српског народа у Чешкој, Словачкој и Пољској више година за редом организују протесте подршке српском народу на Косову и Метохију, а јавност у Србији имала је прилику да погледа и филм чешког редитеља “Отето Косово”, који је један од организатора ових догађаја.

Председник Српског сабора Заветници, Стефан Стаменковски, имао је прилику да се обрати данас пред више стотина грађана Чешке и захвали се на исказаној братској љубав и искреној подршци српском народу у тренуцима када се пред њима налазе ултиматуми да се потпуно и званично одрекне Косова и Метохије.

Преносимо говор у целини:

                                                   Драги пријатељи, браћо и сестре,

Велика ми је част што данас имам прилику да вам пренесем поздраве и  искрену захвалност целог српског народа на вашем труду и дугогодишњем залагању за српско Косово и Метохију.

Када је готово читава Западна Европа сатанизовала Србију, ширећи пропаганду и лажи, ви сте проговорили о отетом Косову и неправди учињеној над српским народом крајем 20. и почетком 21. века. Неизмерно смо захвални великом редитељу и праведнику Вацлаву Дворжаку који је подсетио читаву Европу на спаљене цркве, порушене манастире, поорана гробља, опустошена села, убијене цивиле, протеран народ и страдање Срба на Косову и Метохији кроз векове. Ви сте имали смелости да проговорите о етничком чишћењу над Србима и изазовете антисрпску хистерију једне од одговорних за тај стравичан злочин над нашим народом.

У овом часу када је Србија понижена страшним притисцима и када се пред њом постављају ултиматуми да призна независно Косово и одрекне се своје Свете земље, своје историје, свог националног поноса, ваша подршка велико је охрабрење.

Наша братска љубав и велико пријатељство наших народа нису случајни, већ своје корене налазе у заједничкој прошлости и страдању.

Ми се данас сећамо и великог моралног чина чешких војника током Првог светског рата, које је Аустроугарска приморала да ратују за њене интересе и под њеном командом. Када је 1914. године бројно, технички и војно далеко надмоћнија Аустроугарска напала Србију  и када је аустроугарска казнена експедиција мучки убијала српски народ, силовала жене, палила светиње, вешала свештенике, стрељала децу, Србија се храбро борила на планини Цер и однела прву савезничку победу. У самом јеку те чувене Церске битке сви војници 28. Чешког пука кренули су према српским положајима да се предају  певајући песму ”Хеј Словени” и узвикујући: ”Ми смо браћа!”У паљби аустроугарске артиљерије чешки пук је десеткован, а многи војници изгинули, али су Срби након битке сакупили њихове кости и сахранили их у Спомен костурници где и данас почивају заједно са 3 500 изгинулих српских војника. Наш завет је да никада не заборавимо ту братску љубав наших предака о којој сведоче и заједнички гробови.

Србија неће заборавити ни Томаша Масарика који је у аустроугарском парламенту изнео доказе и натерао Беч да повуче тужбу против Срба за наводну велеиздају.

Као што су наши преци из златне Прахе у Србију долазили након школовања, носећи знање и искуство, ми ћемо се сутра вратити у отаџбину са поруком да је Чешка данас уз Србију, да је Чешка данас уз српско Косово и Метохију и да ћемо се заједно, упорно и непредано борити за наше независне, суверене државе и слободу наших народа!

Још у средњем веку ваш велики краљ Карло Четврти писао је српском цару Душану називајући га најдражим братом,они су веровали у слободну Европу, у Европу правде и поштовања, у братски савез и истинско јединство српског и чешког народа и словенских душа.

И ја сам данас овде дошао да вам кажем да ми тај њихов савез и даље поштујемо.

Живела Чешка! Живела Србија!

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *