Текст Антонија Ђурића посвећен Заветницима: Молитва за моју браћу!

антоније ђурић заветници

Антоније Ђурић, почасни председник Национално-политичког савета Српског сабора Заветници, писаца многобројних књига који сведоче истину о страдањима и прогону српског народа за време титоистичког режима. Човек који нам је народним језиком описао наше претке у делу “Солунци говоре”, посветио је Заветницима текст охрабрења и подршке “Молитва за моју браћу”.

Господе Боже мој, радујући се и овом дану, хвалим Те и певам Твојој неисказаној слави и Твом безмерном величанству. Благодарим Ти што си ми, Твојом добротом, дао да постојим и удостојио ме да будем учесник Твојих спасоносних добара. Ти си ме непрекидно избављао од мојих невидљивих и видљивих непријатеља. Благодарим ти што си ме удаљавао од каљуге у коју сам могао да упаднем-јер са тим жигом вечне срамоте, не бих могао да изађем пред лице Твоје, Господе, и лице народа којем припадам.

Благодарим Ти што си ме сиромаштву препустио и тако изједначио с већином. Куда бих од данашње и сутрашење срамоте да сам стекао земаљско благо у доба владавине безбожника.

Обогатили су се у овој земљи само они који су окренули леђа Теби, Господе, они из богатих вила и са богатих трпеза не виде свопшту народну несрећу.

Погледај Господе, сузе рода мог, сагледај и патње његове саслишај и молитву његову, и помози му, дај му оно што је потребно за спасење, управи његов живот ка вечим вредностима, како би и он, оваки мален, а непокоран пред земаљским силницима славио пресвето име Твоје.

Поведи нас, Господе, из тмине ка светлости, кроз глад до ситости, кроз очај до самопоуздања, из малаксалости до снаге, из духевне тескобе ка духовним пространствима, из неслободе ка слободи, из тираније ка демократији, из невере ка чврстој вери у Тебе, Господе.

Милост за своју браћу иштем, Господе. За оне из Книнске крајне, из Славоније и Барање, из других делова хрватске, из Босне и Херцеговине. Светог Саве дедовине, са Косова и Метохије, које протераше са вековних огњишта. Они су још у туђим кућама и са туђим комадом хлеба.

Знам колико смо грешни Господе.

Ми смо једини народ у свету који је за вођу изабрао свога унесрећитеља. Броз је поклонио председнику комунистичке Албаније Косово и Метохију и још га окитио Орденом народног хероја Југославије. Милован Ђилас поклонио је Барању Хрватској, Петар Стамболић поклонио Шиптарима чисто српску општину Лепосавић и многа села, а српски комунисти поклонише секретару Комитерне, Димитрову српски град Цариброд-и данас је Димитровград! Неупућени оптужују за издају Косова и Метохије оне који у време издаје нису били рођени! Броз је посебно награђивао оне Србе који су умањивали своју отаџбину !

Господе Боже мој, благодарим Ти на свим даровима, али Те молим да посебну снагу подариш, овој српској младости, овим Заветницима Косова, који се Твојим именом заклеше, да тај драгуљ земље неће ни за тренутак сметнути с ума. Оснажи, Господе,и Милицу, Лазара, Стефана, Катарину, Јелену, Владимира, Немању, Николу, Теодору, Ивана, Александра, који су у свом имену додали да су заветници Косова. Умножи их, Господе, окрилати да могу прелете до Косова и увере се да је сваки кутак  Србинове земље слободан.

Заветници знају да Косово и Метохија није равница. Није ни долина, ни брежуљак на Газиместану, ни житно поље крај Лаба и ситнице. Није ни костурница, ни јама непрегледна.

КОСОВО ЈЕ ДУША СРБИНОВА, КРВ ЊЕГОВА, РАНА НЕЗАЦЕЉЕНА, ЊЕГОВА КЛЕТВА И МОЛИТВА, ЊЕГОВО ПАМЋЕЊЕ, ЊЕГОВА КОЛЕВКА У КОЈОЈ ЈЕ СВАКО ДЕТЕ, СА СВАКОМ КАПИ МЛЕКА ИЗ МАЈЧИНИХ ГРУДИ ПРИМИЛО ПРИЧЕСТ И СВЕТУ ЗАВЕТ: МРЖЊУ НА РОПСТВО И СПРЕМНОСТ УМИРАЊА У БОРБИ ЗА СЛОБОДУ.

Косово је Небески врт одакле нас мотре бистре очи честитога кнеза Лазара који нас пита:,,Чиме то тргујете, о моји Срби ?!”

То питање непрекидно звони у слуху Косовских Заветника.

Србија је вечна док су јој деца верна ! Овај слоган Српског културног клуба из 1937. године не обавезује само заветнике Косова, већ целокупну српску младост.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *