Лажном причом о српској окупацији КиМ Приштина жели да обезвреди Резолуцију 1244!

Тзв. косовски преговарачки тим, који предводи Едита Тахири, најавио је да ће у наредним рундама бриселских преговора од Европске Уније захтевати разматрање питања ратне одштете за око 120.000 порушених приватних и друштвених објеката у периоду између 1998. и 1999. године, које су, како се тврди, намерним борбеним дејствима починили припадници српске војске и полиције.

Поред тога, према речима Едите Тахири на двеном реду требало би да се нађу и питања демаркације границе са Србијом, питање имовине по принципу међународне сукцесије и завршетак процеса — узајамно признавање између две земље. Наведене захтеве Приштина базира на тврдњи да је након распада СФРЈ Република Србија насилном окупацијом територије извршила агресију и једнострано наметнула свој суверенитет над КиМ, које је према Уставу из 1974. године имало чак статус федералне јединице.

Овакве изјаве тзв. косовских представника представљају насилну ревизију непобитних историјских чињеница и бестидан покушај да се умањи значај још увек обавезујуће Резолуције СБ УН 1244 према којој је једини носилац суверенитета над подручјем КиМ искључиво Република Србија. Намером да се међународној јавности наметне прича о измишљеној српској окупацији КиМ сепаратистичке косовске власти желе да у потпуности обезвреде одредбе Резолуције о заштити  српског територијалног интегритета у јужној српској покрајини.

Српски сабор Заветници подсећа да КиМ формално никада није имало статус федералне јединице СФРЈ и да је Република Србија уставним амандманима донешеним крајем 80-их година 20. века ограничила прешироко одређена и неуставно додељена овлашћења покрајинским институцијама АП КиМ. То је 1990. године утврдио и сам Савезни Уставни суд, а Република Србија на легалан и легитиман начин потврдила усвајањем Устава СРЈ 1992. године.

Више него очигледно је да наведене историјске чињенице у потпуности руше захтев тзв. Косова за ратну одштету јер је сасвим јасно да се рат, започет агресијом и етничким чишћењем од стране терористичке ОВК и западних структура моћи, водио искључиво на територији Србије која не може да плаћа ратну одштету делу свог територија. Напротив, успостављањем сецесионистичких косовских власти извршена је шиптарска окупација јужне српске покрајине за чије последице је само Србија оправдана да захтева надокнаду сваког облика правне и материјалне штете.

Заветници захтевају од државног врха Србије да што пре отпочне процес враћања решавања питања КиМ под окриље СБ УН где ће вето Руске Федерације бити адекватан правно-политички механизам заштите српских националних интереса и гарант очувања Резолуције 1244.

Данијел Игрец

Српски сабор Заветници

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *