Тасовац и прозападне НВО промовишу независно Косово у Београду!

Организовањем шиптарског фестивала ”Мирдита, Добар дан” већ трећу годину заредом, од стране бројних aмбасада западног света и њиховог невладиног сектора али и уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, Београду је поново наметнута срамна улога у промовисању анти-српских вредности. Иако је овај фестивал дефинисан као културна манифестација он је заправо политички скуп у служби промоције тзв. независног ”Косова”.

Под паролом ”иницирања култрне размене”, спроводи се једнострана пропаганда која Шиптаре представља као жртве ратних сукоба. На то указује и чињеница да се на ”дебатама” које су основни део програма овог фестивала, појављују западни плаћеници попут Наташе Кандић као заступници српске стране. Породице несталих и убијених Срба са простора Косова и Метохије нису добродошле на ове дебате и њима је забрањен приступ и учешће на фестивалу.

Сувишно је и напоменути да осим терористичких подухвата и рушилачких настојања према српској културној баштини, једним од најстравичнијих које ће историја забележити, Шиптари на Косову и Метохији немају шта друго да понуде у конструисању историје светског културног наслеђа. Програм ове ”културне” манифестације своди се на анти-српске политичке пропагандне дебате и учешће пар анонимних шиптарских уметника који са својим назови ”уметничким стваралаштвом” такође служе као параван основном циљу ове феште – промоцији тзв. независног Косова.

Оно што представља највећу срамоту и опасност јесте присуство министра Ивана Тасовца који у име Министарства културе и информисања Републике Србије пружа подршку шиптарском фестивалу и промоцији независног ”Косова”, а самим тим учествује и у понижавању свих српских жртава и разарању српског културног наслеђа. Министар Тасовац заједно са институцијом на чијем се челу налази јасно исказује жељу за сарадњом са Министарством културе, омладине и спорта тзв. ”Републике Косово” која је један од спонзора ове манифестације и на тај начин даје легитимитет овој терористичкој творевини.

Поред Министарства културе, омладине и спорта тзв. ”Републике Косово”, главни спонзори овог пројекта су; Норвешка Амбасада, “Дом омладине у Београду”, “Центар за практичну политику” ( Policy center), “Confederation Switzertland”, “Federal Departmet of Foregin Affairs”, невладине организације и фондације: Грађанске иницијативе, “Интегра из Приштине”, “Косовска фондација за отворено друштво” и “Charles Stewart MOTT FOUNDATION”. Фестивал су подржале и НВО, Фонд за хуманитарно право Наташе Кандић и Хелсиншки одбор за људска права Соње Бисерко.

Поред Недеље Прајда (Pride Week) и трансродног фестивала “Мерлинка” одржаних током претходних година, Дом омладине града Београда угостио је овогодишњу шиптарску манифестацију ”Мирдита”. Америчка амбасада је уложила велики новац у реконструкцију овог објекта и тиме га претворила у амерички културни центар у склопу кога се налази и Европски информативни центар под покровитељством Европске уније.

Умреженост западних агентура и њихово ангажовање кроз бројне невладине организације инсталиране у Србији, указују на њихову међусобну сарадњу на свим пројектима који истичу анти-српску пропаганду у чијој су служби и ангажовани. Директор центра за Практичну политику, Драган Поповић, под маском борца за људска права био је један од учесника пројекта ”7.000” и заговорник пропаганде да су Срби починили геноцид у Сребреници. Такође подржава и иницијативу “Не давимо Београд” чији су организатори страни плаћеници о којима су Заветници писали и изнели доказе о начину финансирања и намерама тих окупљања. Донатори и партнери ове организације не одударају много од финансијера других НВО сличних програма.

13341949_1193923993953990_1725499735_n

Директорка Грађанске иницијативе, Маја Стојановић, некадашња чланица Иницијативе младих за људска права, позната је јавности по својим активностима из 2007 године када је истицањем подршке хашком трибуналу и пропагандом геноцида у Сребреници ухапшена али убрзо и пуштена из притвора након што је добила подршку бившег председника Бориса Тадића и након што јој је организација исплатила казну. Јула 2015 године пружила је подршку пројекту ”7.000” и иницијатору Душану Машићу, једном од учесника петооктобарских преврата. Такође је заговорник евроатланских интеграција и протеста иницијативе ”Не давимо Београд”.

13318727_1193924093953980_306037938_n

Невладина организација из Приштине “Интегра” такође представља пројекат западних центара моћи која се залаже за развој и промоцију тзв. ”Косова”. Њихови партнери и донатори су готово исти као и код осталих већ поменутих НВО сачињених претежно од подршке западних амбасада, њихових министарстава и бројних невладиних организација.

13348848_1193924243953965_2089139957_n

Косовска фондација за отворено друштво финансира се од стране Џорџа Сороша и основана је 1998.године. Према наводима Вол стрит журнала наводи се да је Сорошев фонд током 1999.године пружао финансијску и војну помоћ тзв. Ослободилачкој војсци Косова (UCK) и да се иза паравана заштите људских права заправо крије преузимање резерви угља са простора Косова и Метохије. Америчка улагања у ову организацију само у 2013 години бележе примања од 2,07 милиона долара. Бивши председник СР Југославије, Слободан Милошевић, указивао је на опасност и циљеве ове организације која је данас у служби финанасирања независног Косова, промоције Бриселског споразума и врбовања омладине кроз разне пројекте.

Поред активног деловања на простору Косова и Метохије, америчка фондација “Стјуарт Мот” улаже огромне количине новца у НВО сектор Црне Горе и данас је дубоко инкорпорирана у њене државне системе. Попут Косовске фондације за отворено друштво и она је део америчког “Фондација центра” који путем бројних НВО финансира независност ”Косова”. Фондација “Чарлс Стјуарт Мот” учествује у финансирању и партнерству бројних НВО организација и фондација попут: Центра за регионализам, Фондације Ане и Владе Дивац (према Годишњем извештају финансирања за 2012.годину), Фонд за хуманитарно право Наташе Кандић, Жена у црном (50.000 долара према Годишњем извештају фондације за 2011.годину), Интегре из Приштине, Иницијативе младих за људска права, Хартефакта на челу са Биљаном Србљановић и геј лобистом Гораном Милетићем који је и члан Организационог одбора Параде поноса као бројних других НВО организација. Ова америчка фондација такође је пружала подршку ”Паради поноса” и данас учествује у финансирању актуелних демонстрација ”Не давимо Београд”.

НВО које су финансиране од стране западних центара моћи већ дуги низ година уназад под паролама демократије и људских права имају за циљ демонизацију српског народа, подстицање сепаратистичких тежњи и кроз бројне пројекте пре свега србофобичног карактера доприносе дестабилизацији Србије и односа у региону.

Министарство културе и информисања Републике Србије је дужно да народу Србије пружи образложење зашто делује против Устава и пружа отворену подршку манифестацији која промовише независност српске територије Косова и Метохије, а чији су финансијери отворени заступници анти-српске пропаганде.

Аутор: Јелена Недељковић, члан ГО Српског сабора Заветници