Одржана конференција о јачању сарадње Србије и Српске!

У Медиа центру у Београду одржана је научна конференција под називом „Положај и перспективе односа Србије и Српске у 21. веку“, посвећена анализи јачања сарадње између Републике Србије и Републике Српске и предлогу свеобухватне стратегије односа Бањалуке и Београда у наредном периоду.

Конференцију којој је присуствовао и први секретар Амбасаде Руске Федерације, Константин Накиченович, организовао је Српски сабор Заветници у сарадњи и са подршком Представништва Републике Српске у Србији.

Учешће у конференцији узели су члан Председништва Заветника Милица Ђурђевић, члан Главног одбора Заветника Данијел Игрец, професор Божидар Зечевић, асистент ФПН Стефан Сурлић, дипломирани економиста Данило Тврдишић, пуковник у пензији Јован Тамбурић, члан одбора за културу СНП Љубан Очигрија и Јован Шиповац, стручњак за безбедност.

konferencija-srbija-srpska-1

Учесници конференције сагласили су се о неопходности институционалног и ванинституционалног повезивања Републике Српске и Србије, јачању економске сарадње, стратешког повезивања на свим нивоима, правно-политичке, војно-безбедносне, економске и културно-просветне сарадње.
Излагачи су указали на деликатан геополитички положај Републике Српске, процес наметања унитаризације БиХ, противправну ревизију Дејтонског споразума и бројне безбедносне изазове са којима се суочавају Србија и Српска.

Посебно је наглашена неопходност подршке Републике Србије у афирмацији геополитичког субјективитета Републике Српске и процесу одбране њених дејтонских надлежности. Као конкретне мере продубљивања сарадње државних органа Српске и Србије предложено је активно повезивање правосудних органа у оквиру Споразума о специјалним паралелним везама Бањалуке и Београда и стварање заједничких тела у оквиру Министарстава за правосуђе како би се обезбедила правна подршка Србима оптуженима пред Хашким трибуналом.

Наглашена је и неопходност пуне дипломатске подршке Србије са циљем спречавања да се Високи представник преименује у Специјалног изасланика ЕУ, као и залагање Београда да у име Српске као гарант њеног међународног статуса покрене процес укључивања Бањалуке у све важније регионалне међународне организације, као и ангажовање на отварању представништва Српске у пријатељским државама.

Излагачи су понудили низ конкретних мера за усклађивање школства, националних празника, популарне културе, спровођење заједничких пројеката и манифестација. Посебан акценат стављен је на изградњу заједничког медијског информативног центра Српске и Србије и стварању свести о недељивости и важности заједништва.

14360329_10209040768044128_421156683_o

члан Председништва Заветника Милица Ђурђевић

У име организатора, члан Председништва Заветника Милица Ђурђевић, нагласила је да је Србима данас неопходна свеобухватна национална стратегија чији ће дугорочни циљ бити уједињење свих Срба у једну државу.

„Република Српска налази се на мети, са једне стране Хрватске, као пијуна америчких анти-руских планова, са друге стране британске спољне политике, која непрестано ради на укидању Републике Српске и која је иницирала усвајање Резолуције о Сребреници, и свакако на удару исламског фундаментализма, вахабијских организација и неосманизма. У таквим условима, Република Српска опстаје пре свега због изражене државотворне свести њеног народа и недвосмислене подршке њених савезника, у првом реду Руске Федерације, која принципијелно брани интересе Српске пред међународном заједницом.

14375306_10209040768084129_1057208022_o

члан Главног одбора Заветника Данијел Игрец

Наравно, без сумње најважнији ослонац темељима Републике Српске је Србија, као гарант Дејтона, као матица, као земља у коју су упрте очи свих Срба Западно од Дрине.

Република Српска је императив опстанка не само Срба који у њој живе, него и Србије, и уопште српства на Балкану“, истакла је Ђурђевићева у свом излагању. Она је закључила подсећањем да је српски нобеловац Иво Андрић послао симболичну поруку пишући о Ћуприји на Дрини. „На нама је да изградимо хиљаде мостова на Дрини и никада не дозволимо да буду порушени“, завршила је Ђурђевићева.

Магистар правних наука Данијел Игрец рекао је да је референдум у Српској легитимно средство за одбрану виталних интереса српског народа и да се њиме примјењује, а не руши Дејтонски мировни споразум.

„Требало би формирати комисију при Савету безбедности УН за надгледање спровођења Дејтонског споразума и рада високог представника, те да ентитети могу да затраже, увођење мораторијума и укидање Високог представника уколико континуирано крши Споразум“, сматра Игрец.

konferencija-srbija-srpska-5

Видео: