Споразум о телекомуникацијама нарушава суверенитет Србије на КиМ!

Постигнут договор Београда и Приштине о телекомуникацијама.
Ако смо прецизнији, Београд је дао сагласност да се настави са имплементацијом Споразума о телекомуникацијама из 2015. године и то на начин који су форсирали Брисел и Приштина.

Београд изјављује како је успео „трајно да сачува“ имовину Телекома на КиМ.

Питам се како је то српска имовина трајно заштићена када смо дали сагласност да се на КиМ оснује фирма ћерка Телекома која ће деловати према Уставу и законима тзв. Косова? Како смо сачували имовину када смо косовским институцијама дали право да сходно свом правном поретку са том нашом имовином раде шта хоће? Нигде у Споразуму нема ни речи о томе да ће та фирма приликом свог деловања користити правне акте Републике Србије. Ако не признајемо косовске законе и ако тврдимо да имамо телекомуникациони суверенитет и на територију КиМ чему онда потреба да оснивамо посебну компанију Телекома на КиМ која је изван српског правног поретка?

Београд је исто тако обећао да ће при Међународној унији за телекомуникације захтевати да се тзв. Косову обезбеди међународни позивни број. Позитивна ствар овога треба да буде да грађани из остатка Србије приликом позива на КиМ неће морати да користе тај позивни број. Притом ће све друге државе, па и оне које нису признале тзв. Косово бити приморане да користе нови косовски позивни број.

Претерано је овај договор третирати као коначно српско признање Косова. Још нам нису укинули Устав; још нам нису избацили КиМ из преамбуле.

Али је овакав договор могао бити спречен. Са обзиром на промену међународних околности Србија је могла да замрзне даље бриселске преговоре. Међутим, Србија се одлучила да крене даље путањом постепеног заокруживања косовске државности.

Данијел Игрец, члан ГО Заветника