Реаговање на изјаву премијера Вучића за хрватски „Глобус“!

Поводом изјаве Александра Вучића за Глобус у којој је још једном искористио прилику да додели лош епитет српском народу, изнећу неколико чињеница, које премијер очигледно тенденциозно избегава када отвара ову тему.

Говорећи о припреми атентата премијер Вучић ни на кога другог није уперио прст, до на колективно биће српског народа: “ Али шта да радимо, то је Србија! Па кога ми нисмо убили од својих! Све што је нечему вредило, ми смо убили. Карађорђа, Милоша…на крају и премијера Ђинђића.“

Пре свега, изненађена сам непознавањем националне историје. Кнез Милош није убијен, већ је умро природном смрћу. Верујем да је овде по среди стално поистовећивање са Милошем Обреновићем као политичким узором, па самим тим и потреба да се он прогласи за мету српског народа, иако је свима познато да је управо Милош, упркос бројним добрим одлукама, био наручилац највећег броја убистава неистомишљеника, међу којима је и Карађорђево.

Како то да се Вучић стално по потреби жали на српски народ, а када му је неопходан легитимитет на исти тај народ се позива, хвалећи се да га је великом већином изгласао?

Често се подмеће да су Срби убијали своје владаре, а заборавља се да је у томе Запад ненадмашан. Подсетићу да је у Енглеској само једном дошло до промене на престолу без проливене крви – чувена славна револуција. Мада, ако загребемо у тадашње прилике видећемо да су жртве биле бројне, али то је већ посебна тема. Чуди ме да се макар није сетио француске гиљотине, или бар једног од четири убијена америчка председника.

Поред тога што је изјава премијера историјски нетачна, она је и противречна ономе што месецима говоре његови политички сарадници. Они нас упозоравају да се иза организатора атентата крије инострани фактор, амбасаде, службе и обавештајне структуре.
Бројни аналитичари су износили доказе да иза убиства Зорана Ђинђића такође стоји страна агентура.

Министри, државни секретари, новинари и независни стручњаци потрошише сате јавних наступа на телевизијама уверавајући нас да премијера желе да уклоне амбасаде великих сила, а Вучић их је у једној реченици демантовао и за припрему атентата окривио Србе.

Аутошовинизам је болест нашег друштва; захватила је све његове виталне органе и прети да потпуно разори српско национално биће. Оно што је најопасније је чињеница да фразе о кривици Срба не долазе само из антисрпских НВО, већ их све чешће понављају носиоци највиших државних функција. Не смемо допустити да нам лажним митовима ускрате осећај поноса на националну припадност, на српску историју, наше претке, културу и традицију, на идентитет и корене. То је оно што нас је кроз векове одржало.