Држава да обезбеди опстанак Апотеке Панчево!

Градски одбор Заветника у Панчеву упозорава јавност да је због вишегодишњег немара државе и малверзација у пословању озбиљно угрожен опстанак најстарије градске апотеке.

Због немогућности плаћања дуга од преко 6,5 милиона еура Апотека Панчево постаје неликвидна и налази се пред финансијским колапсом. То ће неминовно проузроковати обуставу набавки и довести до несташице лекова што може озбиљно да угрози здравствену сигурност грађана.

14591695_1240492452692025_5525279395782409235_n

Заветници истичу да проблем не постоји само у Панчеву. Апотекарске установе у Шапцу, Врању, Сремској Митровици, Бору, Новом Саду и многим другим градовима у Србији такође се суочавају са огромним финансијским и материјалним проблемима. Подаци из новембра прошле године говоре да је укупан дуг 24 државне апотеке чак 18,5 милиона евра. Недостатак одговарајућих одлука, нестручан и недомаћински приступ руководећих људи као и неодговоран однос државе допринели су катастрофалном стању у којем се данас налази скоро свака државна апотека у Србији.

Напомињемо да је до овакве ситуације дошло, између осталог, и због ниских маржи, нелојалне конкуренције, али и због ненаменског трошења новца. Као пример очите злоупотребе наводимо чињеницу да су директори апотека у директним договорима са дистрибутерима узимали вишеструко више лекова и медицинских помагала што је довело до тога да су у магацинима појединих апотека пронађене огромне залихе завојног материјала довољне да се он не купује наредних 10 година. На тај начин новац апотека остао је заробљен.

Ово све указује и да председници Управних и Надзорних одбора нису радили свој посао и контролисали рад апотека, јер би у супротном знали да у магацинима имају велике залихе. Јасно је да у интересу водећих људи ових установа није била добра снабдевеност апотека, већ лична добит која је и довела до ове безизлазне ситуације.

Државне апотеке су једине установе које се не финансирају из Републичког фонда за здравствено осигурање. Већ 20 година се финансирају из маржи од просечних 10,5% док РФЗО домовима здравља и болницама покрива све трошкове. Дакле, РФЗО државним апотекама исплаћује само поменуту маржу од 10,5% за издате лекове и помагала чиме апотеке треба да покрију трошкове па и плате запослених. Овим процентом, апотеке нису у стању да покрију ни 50% својих трошкова. Због свега тога угрожена је егзистенција запослених и чланова њихових породица.

Заветници Панчево овом приликом апелују на све градске и државне органе да предузму одговарајуће мере како би се решио један од горућих проблема града Панчева али и Србије у целини, а грађанима пружила адекватна здравствена сигурност.

Инсистирамо да се на руководећа места поставе стручни људи који би професионалним и одговорним приступом помогли да се обезбеди финансијски опстанак Апотеке Панчево и заштите права запослених.

Градски одбор Заветника у Панчеву
Председник Славко Радојчић