29. март 1999. Дан 6: Бомбама и на гробља!

Агресорска авијација НАТО јутрос је око 4:30 са пет пројектила гађала циљеве у околини Батајнице, недалеко од Београда, два су погодила непосредну околину насеља.

Истовремено су гађани и циљеви у реону фабрике ”Утва” код Панчева, а неколико агресорских пројектила погодило је око 4:30 и шире подручје Новог Сада. На мети фашистичке армаде, изгледа, поново је била касарна на Мајевици. Погођена су насеља Футог, Кисач, Ледине и Ветерник и нанета штета цивилним објектима.

Фабрика ”Слобода” у Чачку у 4:10 је била мета злочиначке НАТО. Фабрика је нападнута са седам пројектила. Погођена су два погона и један магацин у фабрици наменске производње и једна хала у саставу предузећа ”Слобода апарати”. У два напада агресора уништено је око 80% производног капацитета.

Око четири сата агресори су са два пројектила гађали касарну ”Косовски јунаци” у Приштини, при чему су знатно оштећени цивилни објекти у околини. Један пројектил је погодио касарну док је други пао између касарне и насеља Купусиште. Нанета је велика материјална штета стамбеним објектима. Трећи непријатељски пројектил оштетио је градски водовод између Приштине и Обилића, а четврти је пао недалеко од Газиместана.

На подручју косовског поморавља, агресор је синоћ такође испалио пројектиле. Исте ноћи са више пројектила гађано је и витинска општина, а један пројектил погодио је цивилни објекат, кућу Трајана Москића у селу Врбовцу. Једно лице је рањено и оштећено више околних објеката. Такође су гађали село Коретиште у близини Гњилана, као и Врбовац и Могилу код Косовске Витине. Осам цивила је рањено, материјална штета је огромна, а неколико кућа је срушено.
У 2:10 бомбардована је зграда МУП-а при чему је настрадао мајор полиције, Радојица Ковач.

НАТО агресори су исте ноћи изручили своје пројектиле на православно гробље у Гњилану. Оштећено је десетине споменика. Од експлозије унутрашњост цркве у селу Бусење потпуно је уништена.
Радио-локатори пронађени су јуче у околини Кучева, у атарима села Мустапић, Бјешница и Волуја.

НАТО у агресији на СРЈ корити међународним конвенцијама забрањене касетне бомбе чијим дејством су на Косову настрадали и повређени цивили. Гађана су села Врбовац и Могила, а у околини нема војних објеката. Мине са падобранима које су расејане из касетних бомби пале су у та два села, а неколико мина је пало и на сеоску школу, на улазу у школу има настрадалих цивила.

Вечерас је оборен још један Ф117 бомбардер ”стелт” технологије, како наводи ”Глас јавности”, налази се на територији Републике Српске, на 15км од места Шепак код Локња, односно 25км од Бијељине. Место пада америчког авиона обезбеђују јаке снаге СФОР-а и ником није дозвољен приступ.

Грчки официр који је имао приступ строго поверљивим документима НАТО-а у Бриселу потврдио је да је над Југославијом у протеклих шест дана агресије западне армаде оборено чак 38 агресорских авиона.
Пре почетка операције никоме није било ни на крај памети да ће Срби пружити толики отпор. Рачунало се тек минималним губицима од највише 1 посто. Сада су сви око генерала Кларка и Хавијера Солане у правом шоку. Нико не сме у јавност да изађе са истином о значајним губицима алијансе -рекао је овај официр.

Житељи села Добрић на Церу најурили су британске специјалце из састава НАТО-а у панични бег. Иако наоружани само ловачким сачмарама сељаци су успели да спрече агресорске војнике у њиховом науму да украду противградне ракете којима је пре две ноћи Живорад Павловић оборио НАТО авион. Слетели су на оближњу пољану, а кад су видели да према њима трче сељаци са сачмарама, побегли су назад у хеликоптер и одлетели у правцу Републике Српске.

ТЕСЛА ОБОРИО НЕВИДЉИВОГ – Такозвани ”резонантни локатор положаја и кретања” који не емитује радарске таласе које оплата ”невидљивог” америчког авиона сасвим успешно апсорбује, већ на даљини региструје електромагнетно поље око авиона. То поље ствара статички електрицитет на телу авиона који настаје услед рада, односно трења и сагоревања у авионском мотору, као и од наелектрисања насталог при трењу ваздуха о тело авиона при лету. Уређај који је ВЈ држала у строгој тајности, који је направљен на основу патента Николе Тесле, способан је да региструје промене у геомагнетском пољу на основу којих се утврђује правац, смер и брзина кретања летелице, као и висина на којој се налази.

Црвени крст је саопштио да су његове резерве у храни и лековима недовољне и апеловао на појединце и хуманитарне организације да пруже помоћ. Како наводе, ситуација у Србији је све тежа, под кишом крстарећих ракета, касетних бомби и других недозвољених средстава НАТО, што може изазвати и еколошку катастрофу, 11 милиона грађана СРЈ и 750.000 избеглица и прогнаника изложени су беспримерном геноциду на крају 20. века.

Након 6 дана бомбардовања грађани Србије су почели да се навикавају на тренутну ситуацију и већ исказују наш добро познати менталитет, а ево и два примера о томе. Један је из Инђије где су деца изашла да играју фудбал, поделили се у екипе али никако нису могли да се договоре колико ће трајати утакмица. Један дечак је дао предлог да играју до звука сирене и сви су се сложили. Други пример је са пијаце у Краљеву, ситуација је полако почела да се нормализује, продавци се враћају за своје тезге, све више купаца, па су се тако и појавили духовити коментари као што је овај једног сељака који продаје јаја: ”Само се бринем да ми кокошке не доживе стресове од бомбардовања па да престану да носе јаја. Знате како је, иде Ускрс, а јаја нам никад нису била потребнија.”