Нова приштинска уцена Србији: „ЗСО у замену за признање Косова и Метохије!“

Ускоро ће проћи читаве две године откако је у Бриселу постигнут тзв. „Споразум о оснивању Заједнице српских општина“, а Приштина није учинила ни корак ка његовој реализацији. Гајећи лажну наду да ће до испуњења датих обећања ипак доћи Србија је до сада испоштовала сваки бриселски договор, међу којима већина озбиљно задире у уставни поредак и јурисдикцију Београда на Косову и Метохији.

Ни то није било довољно да би тзв. косовске институције кренуле у имплементацију договореног. Напротив, сепаратистичка косовска Влада испоручила је Србији додатан пакет захтева са којим поново условљава формирање Заједнице српских општина. Овога пута она тражи од Београда да укине све преостале „паралелне“ државне институције у јужној покрајини и натера локалне српске власти да као званичне прихвате симболе „Републике Косово“ – заставу и грб творевине у чије име су вршени масовни злочини над српским народом.

kosovo
Упркос томе што и сам бриселски споразум о оснивању Заједнице српских општина, без сумње антиуставан и антидржавни акт, ни у једном свом сегменту експлицитно не обавезује општине на северу КиМ да користе нелегалне шиптарске „државне“ симболе, Приштина тражи још више како би убрзала процес заокруживања своје независности.

Према већ познатом методу уцењивања Београда најавама о формирању „војске Косова“, упаду специјалних РОСУ јединица на север покрајине и насилном отимачином српске имовине на КиМ Приштина покушава да издејствује што више уступака који ће употпунити њену самопроглашену суверену власт. Суочен са „полумртвом ЕУ“ која не може да се избори ни са сопственом унутрашњом институционалном кризом сецесионистички режим не може да чека на наставак преговора и нови „бриселски пораз“ Србије, већ преузима ствар у своје руке, вршећи де факто ревизију бриселских споразума.

kosovo-srbija-pristina

У том контексту можемо посматрати и изјаву Даута Харадинаја који је Србима припретио новим етничким чишћењем уколико његов брат Рамуш, „албански касапин“ не буде пуштен на слободу. Другим речима, тзв. Косово покушаће да искористи и ту претњу како би издејствовало нову победу за своју великоалбанску политику.

Београду се шаље јасна порука: „Од аутономије за Србе у нашој новој албанској држави неће бити ништа! Уколико, пак, желите да добијете обичну невладину организацију која неће имати никаква државотворна овлашћења и која ће бити у надлежности косовског законодавства, онда се прво де јуре одрекните Косова и Метохије!“

Питање за режим у Београду је: „Шта се још чека? Зашто се инсистира на антисрпском бриселском дијалогу када дијалога никада није ни било, када Приштина јасно одбацује преговоре? Где је смисао политике постепеног одрицања од јужне покрајине када заузврат већ читавих седам година добијамо једно велико ништа!?“

Косово и Метохију сачуваћемо кроз јаку дипломатску борбу на нивоу Савета безбедности УН, а не састанчећи по ходницима и кулоарима бриселске Европске уније.

11898918_10206260117249596_3750815972572086936_n-1-150x150

Аутор: Данијел Игрец, члан ГО Заветника

Извор: Видовдан.орг