18. април 1999. Дан 26: Бомбардоване рафинерије у Панчеву и Новом Саду; НАТО прети копненом инвазијом!

У недељу увече са 12 пројектила гађано је подручје Приштине (брдо Голеш и аеродром Слатина). На мети су били и угљенокоп Белаћевац, насеље Баир у близини Косовске Митровице и Подујево. На магистралном путу Куршумлија-Приштина гађан је мост у селу Висока.

У Панчеву је са неколико пројектила бомбардована рафинерија нафте, затим азотара и петрохемија. У Новом Саду бомбардована је рафинерија нафте. У Београду је бомбардована Батајница где је од силине детонације оштећена већина зграда. У Ужицу бомбардованo стамбено насеље. У Куршумлији бомбардован мост и манастир свете Богородице. Бомбардован сјеверозападни дио Приштине и село Чичевица.

Југословенски режисер Срђан Хаџић, добитник специјалне награде на првом Међународном фестивалу војног филма ”Мир кроз партнерство”, одлучио је да због злочиначке агресије НАТО на нашу земљу тај трофеј врати организаторима фестивала. ”Одричем се признања које ми је доделило Удружење војног филма западних земаља, чланица НАТО-а јер та злочиначка организација сада убија мој народ, руши наше болнице, школе, станове, фабрике и највредније културно-историјске споменике европске и светске баштине”, истиче Хаџић у писму. Хаџић је награду добио за филм ”Збрињавање психотрауматизованих особа у рату”.

Руски министар одбране Игор Сергејев изјавио је да НАТО припрема наставак агресије на СРЈ копненим снагама. ”Ствари изгледају као да се припрема копнена операција”, изјавио је Сергејев након састанка са руским председником Борисом Јељцином. Према његовим речима, бомбардовање СРЈ погађа привреду, цивилне циљеве, енергетски сектор, фабрике и телекомуникације, али не и војне циљеве.