Данијел Игрец: Постају ли претње Даута Харадинаја реалност за Србе са КиМ?

Прошле недеље брат „албанског касапина“ Рамуша Харадинаја запретио је Србима новим етничким чишћењем уколико Београд не одустане од захтева за изручење највећег балканског ратног злочинца. Још један вид политичког притиска на Србију од које се тражи одрицање од процесуирања најмонструознијих шиптарских злочина над њеним народом.

Само пар дана након Даутовог јавно упућеног упозорења Београду неколико Срба на северу Косова и Метохије нападнуто је од стране непознатих лица. Први напад се десио када је група младића камењем и безбол палицама полупала стакло на путничком аутомобилу једног Србина, који је био паркиран испред зграде у улици Књаза Милоша у Косовској Митровици. Недуго након тога у косовско митровачком насељу Бошњачка махала дошло је и до другог напада. Петоро особа албанске националности физички је насрнуло на Србина Бојана Сталетовића који је том приликом задобио повреде главе и руке. Док су га тукли маскирани нападачи узвикивали су „Алаху акбар“.

2045460

Следећег дана дошло је и до трећег напада на северу КиМ у којем је тешко повређен један Србин. Њега су ножевима напала двојица мушкараца албанске националности у објекту у којем живи са невенчаном супругом.

Оваква брутална ескалација насиља над косметским Србима указује на то да је претња Даута Харадинаја очигледно „уродила плодом“. Шиптари у јужној покрајини кренули су у ново физичко обрачунавање и заплашивање српског народа како би до краја спровели свој у протеклим годинама недовршени посао – насилни егзодус и последњег Србина са Косова и Метохије. Несумњиво је да ће квазидржавне власти у Приштини покушати и ову претњу да искористе за нове српске уступке у сфери заокруживања своје државности по принципу „Ако хоћете да не допустимо нови погром над Србима онда повуците оптужницу против Харадинаја и одрекните се Заједнице српских општина!“

Ново протеривање нашег народа са свог вековног огњишта наговестио је јуче и Еди Рама, ватрени заговорник свеалбанског уједињења, који је запретио припајањем тзв. Косова Албанији. Он је чак нагласио како се Тирана неће устручавати да тај свој „стратешки циљ“ спроведе и насилним путем, новим балканским ратом. Србија се на годишњицу потписивања Бриселског споразума који је због својих недостатака проузроковао насилно преотимање њених државних ингеренција од стране Приштине и ЕУ суочава са стварањем „Велике Албаније“.

rama6

Ветар у леђа сепаратистичком насиљу дао је и тзв. косовски председник, Хашим Тачи, који је рекао да је због све већег мешања Русије у политичке процесе на Балкану „европски пут Приштине“ озбиљно угрожен, што изискује мере потребне како би се осигурала „национална интеграција албанског народа“. Другим речима, Тачи је поручио да је време да се Косово и Метохија до краја очисте од Срба и реализују хегемонистички циљеви Призренске лиге.

Јасно је да се иза добро координисаних и оркестрираних напада на Србе крије покушај екстремних терористичких кругова да изазову несигурност код грађана и испровоцирају веће међунационалне сукобе.

Није реч о изолованим инцидентима већ о планираној акцији са јасним циљем да се поремети ионако осетљива безбедносна равнотежа на Косову и Метохији.

Vojska-Srbije-4

Због тога је неопходно да се предузму сви адекватни дипломатски и безбедносни кораци како би се српском народу пружила пуна сигурност. Београд мора путем свих расположивих дипломатских канала да апелира на међународну заједницу, пре свега на УНМИК И КФОР како би према Резолуцији 12 44 преузели свој део одговорности за заштиту народа Србије и његове имовине.

Србија би о повећаном степену угрожености косметских Срба морала да затражи и сазивање ванредне седнице Савета безбедности Уједињених нација. На њој треба отворити и питање повратка српских полицијских и војних снага у јужну покрајину сходно Резолуцији 12 44 које ће гарантовати потребну безбедност српског народа.

Држава не сме да допусти нови мартовски погром над Србима са Косова и Метохије!

11898918_10206260117249596_3750815972572086936_n-1-150x150

Данијел Игрец

Патриот