2. мај 1999. Дан 40: Људске жртве су за НАТО само колатерална штета

Београд и шира околина су у мраку. Како нам јављају наши читаоци из Обреновца, где се налази главна термолектрана, на небу су се непосредно пре нестанка струје видела четири блеска. Званичног објашњења о узроку нестанка струје још нема.

Судећи по информацијама које смо добили од наших читалаца за сада је сигурно да је цела Војводина у мраку, као и Ваљево, Смедерево и Велика Плана, што чини више од пола Србије.

Случајно или не, али Србија је остала у мраку оног тренутка када је стигла вест да су тројица америчких војника који су пуштени данас на слободу, безбедно допутовали у Немачку.

Срушена су два моста у крушевачкој општини – на реци Расини код села Бивоље и на Јужној Морави у селу Ђунис према Алексинцу. У недељу, у 1,50 сати на Рафинерију у Новом Саду испаљено је 11 пројектила. На мети су била и пожешка села Здравчићи и Глумач.

Два пројектила пала су на већ уништено “Југопетролово” складиште у Здравчићима, док је један пројектил директно погодио породичну кућу Жарка Ђокића у Глумчу и потпуно је уништио. Бомбардовано је и село Витановац код Краљева, и том приликом лакше је повређено пет особа. У недељу око два сата, у околини Сомбора, одјекнуле су четири детонације. У 2,10 сати један пројектил испаљен је на подручје између насеља Сурчин и Јаково. Истовремено, јаке детонације чуле су се у рејону села Шимановци у Срему.

У Нишу су се око два сата чуле две-три детонације које су допирале с подручја Крушевца, Прокупља и Куршумлије. У недељу у 21.50 НАТО авијација је поново гађала Рафинерију нафте у Новом Саду. Након 12 напада, рафинерија је потпуно онеспособљена за рад. Огромни облаци црног дима надвили су се над градом услед пожара који букти већ више од 24 сата.

НАТО је признао одговорност за напад на аутобус “Ниш експреса” у којем је убијено 47, а рањено 16 особа, али је изнео тврдњу да је на мети био мост, а да је аутобус “случајно погођен”. ”Људске жртве су само колатерална штета.”

РТС је емитовала у недељу снимак америчког авиона Ф-16 који је у суботу увече оборен у селу Накучани код Шапца. У извештају државне телевизије наводи се да је ВЈ блокирала подручје и да се интензивно трага за пилотом који се, према изјавама очевидаца, катапултирао након што је летелица погођена.

РТС је, позивајући се на незваничне информације, навела да је приликом акције спасавања пилота оборен најмање један хеликоптер с 20 командоса. Поред авиона Ф-16, за само 24 сата, НАТО авијација изгубила је и авион харијер, који је пао у Јадранско море. Представник за штампу НАТО Џејми Шеј изјавио је да је Харијер, из састава маринаца, пао прекјуче у 14,15 сати у воде Јадранског мора, четрдесетак километара од италијанске луке Бриндизија. Шеј је прецизирао да је авион био у саставу америчких снага стационираних у Македонији и да је био на “вежби”.

Неке агенције, међутим, јављају да је авион био у шпијунској акцији. Један амерички борбени авион А-10, у оквиру НАТО авијације, принудно се у недељу спустио на аеродрому у Скопљу, саопштио је представник Алијансе у Македонији. Портпарол НАТО Ерик Могнот избегао је да каже у каквој је мисији авион био и да ли је погођен. Он је само рекао да се авион присилно спустио због “техничких проблема”.