Тражимо дипломатски статус за Руско-српски центар у Нишу!

Српски сабор Заветници позива државни врх Србије да предузме све неопходне мере како би се процес парафирања и усвајања за нашу државу стратешки изузетно важног Споразума о Руско-српском хуманитарном центру у Нишу што пре привео крају.

Сматрамо да је у светлу нових безбедносних ризика и интензивних претњи великоалбанског тероризма са којима се суочава Србија од пресудног значаја да се припадницима хуманитарног центра додели имунитет и дипломатски привилегији у складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима.

Подсећамо да је Руско-српски центар у Нишу најважнији хуманитарни центар таквог карактера на Балкану који вишеструко доприноси безбедности читавог региона. Његово особље редовно учествује у разминирању српске територије и до сада је уклонило преко 1500 мина у јужном региону земље.

Признањем дипломатских привилегија, нарочито у домену пореза и царинских дажбина РСХЦ би оснажио своје логистичко-техничке капацитете и постао вишеструко ефикаснији у обављању своје основне функције–пружању хуманитарне помоћи, адекватном реаговању на све кључне природне непогоде и пружању неопходних безбедносних услова за сигурност грађана.

Истичемо да се Руско-српском хуманитарном центру, који за разлику од НАТО база у Србији нема никаквих субверзивних и шпијунских активности већ годинама неоправдано ускраћује дипломатски статус. Сматрамо да је таква политика апсолутно недопустива јер директно нарушава принцип војне неутралности, на који се Србија обавезала скупштинском резолуцијом.

Заветници од првог дана опомињу власт да не подлеже притисцима атлантистичких структура и не дозволи уклањање руског центра из Ниша. Поруке трећеразредних дипломата из Брисела и Вашингтона који нас убеђују да ће Русија окупирати део наше територије део су опште присутне антируске реторике и доказ да Запад према Србији води отворену политику двоструких аршина. Са правом се питамо одакле онима који су једнострано интервенисали у нашој држави, окупирали део њене територије, деградирали њену војску и полицију, бацили на колена њене обавештајне службе, сада право да брину за суверенитет и територијални интегритет Србије?

Успостављање конкретне безбедносне сарадње са Руском Федерацијом је једини гарант мира и очувања наших виталних националних и државних интереса. Њено јачање нам пружа могућност да у перспективи обновимо свој суверенитет и сачувамо јединство и целовитост Србије. Имунитет за припаднике Руско-српског хуманитарног центра је први корак ка томе.