Еврофантик Ана Брнабић угрожава стратешке односе са Русијом!

brnabicПрве изјаве Ане Брнабић са премијерског места показале су све оно на шта су Заветници упозоворавали након што јој је поверен мандат за састав Владе, а пре свега да ће њен спољнополитички курс бити изразито евроатлански.

Њен одговор за америчку агенцију „Блумберг“ да ће, уколико на то буде приморана, Србија између Европске уније и Русије одабрати ЕУ доказ је и политичке и дипломатске неписмености премијерке, али оно што је још више забрињавајуће је чињеница да је Ана Брнабић иступила са оваквим ставом у име Републике Србије, иако већина грађана према свим истраживањима јавног мњења нема поверење у Европску унију.

Ана Брнабић однос Србије и Русије своди само на раван емоција између наша два народа због заједничке вере и традиције, намерно пропуштајући да проговори о споразуму о слободној трговини, великом извозу српских производа у Русију, о међународној руској подршци очувању Косова и Метохије и безбедносној помоћи Москве Београду. Ана Брнабић заборавила је, изгледа, да Пећка патријаршија и даље припада српскокултурном наслеђу захваљујући руској дипломатској агитацији, није се сетила ни вета на срамну резолуцију о Сребреници, а камоли бројних хуманитарних активности попут велике подршке руских спасиоца током поплава.

За Заветнике је повлачење такве паралеле крајње апсурдно, јер је однос Руске Федерације према Србији партнерски и пријатељски, за разлику од поданичког који нам годинама намеће Брисел. Како је у изјави за „Блумберг“ истакла Ана Брнабић, она ће имати „одрешене руке да ради шта мисли да је најбоље за Србију“. Само што њена перцепција „најбољег за Србију“, креирана у западним амбасадама у Београду, ни у чему не подудара са већинском вољом грађана Србије, који су за тешњу привредну и безбедносну сарадњу са Русијом.

Наглашавамо да Србија у Русији има опробаног савезника и безусловну подршку и наша стратешка сарадња не зависи од отварања поглавља и испуњавања ултиматума који нам свакодневно стижу из ЕУ. Оваквим небулозним изјавама Ана Брнабић само испуњава задатке због којих је и постављена на место председника Владе – да што више и по сваку цену Србију задржи у омчи западних интереса и што више подрива руско-српске односе.

Недопустиво је да носилац најважније и најодговорније државне функције нема јасан одговор на питање да ли ће Србија увести санкције Русији. Са обзиром на чињеницу да је министар Александар Вулин на састанку са руским амбасадором, Александром Чепурином, у Београду поручио да санкција неће бити, са правом се питамо каква ће се на крају то званична политика водити у Немањиној и колико лица заправо има Влада Србије? Заветници најоштрије осуђују овакав став актуелног премијера Србије и траже од владајућих политичких чинилаца да се јасно изјасне поводом ставова Ане Брнабић.