Заветници: Наша је обавеза да бранимо самосталност Републике Српске и чувамо сећање на жртве!

19859216_10211137331321522_315101965_oСрпски сабор Заветници одржао је у седишту покрета у Београду конференцију за медије поводом отказивања скупа подршке генералу Младићу у Бања Луци под називом „Истина о Сребреници“.

Заветници су истакли да ће поштовати одлуку МУП Републике Српске о отказивању скупа који је саопштио да због најаве присуства више од 1000 грађана не може гарантовати безбедност његових учесника.

У свом обраћању медијима Милица Ђурђевић, члан Председништва Заветника, поручила је да је последњих дана политичка хајка против скупа подршке Младићу доказ колико се власти у Сарајеву и њихови западни ментори плаше истине.

Ђурђевићева је захвалила руководству Српске што ни у једном моменту није довело у питање легитимност скупа, иако је званична Бањалука због скупа била изложена притисцима и Сарајева, и Запада, и лажне опозиције. Прама њеним речима, очигледно је да је према критеријума Запада, Сарајева и опозиције у Републици Српској, која је на власти на нивоу БиХ, легитимно славити злочинца Насера Орића, а није легитимно славити сећање на генерала Ратка Младића, који је ослободио српски народ, али и заштитио муслиманске цивиле.

Она је нагласила да ће „Заветници“ наставити да обележавају 11. јул 1995. године као дан када је ослобођена Сребреница из које су ескадрони смрти ратног команданта муслиманских снага Насера Орића упадали у српска села и убили више од 3.000 подрињских Срба.

„Желели смо да у Бањалуци, а данас овде подсећамо на истину, а не да вређамо било чије жртве. Само пуном истином можемо доћи до мира и стабилности на овим просторима, а истина је да су Бошњаци хтели да искорене сваки српски траг. Наставићемо да сведочимо истину, да се не забораве старица Косана Зекић, Радојко Милошевић који је жив спаљен док је обележавао крсну славу, малени Слободан Стојановић и остале српске жртве.“, поручила је Ђурђевићева.

19893596_10211137288360448_944202334_oПредседник Одбора „Заветника“ за Српску Никола Вујичић рекао је да је Сребреница од дешавања у јулу 1995. године до данас била и остала политички пројекат Запада и Сарајева и да Срби треба да буду свесни тога и да наставе борбу за истину о тим догађајима, али и о улози генерала Младића у њима.

„Ако и не кажемо да је генерал Младић створио Републику Српску, он је исклесао онај камен који је постојао и поставио темељ. Он је вратио Србима војничку традицију и треба златним словима бити уписан у историју уз највеће српске војсковође“, нагласио је Вујичић.

„Генерал Младић је омогућио да преко 30 000 цивила муслиманског живља безбедно напусти Сребреницу и тиме их заштитио од евентуалне одмазде. То је чињеница, а све остало је антисрпска пропаганда.“, закључио је Вујичић.