ЕУ оптужује Кину за корупцију у Србији, а ћути о Фијату и пљачкашким приватизацијама!

18698266_10211893473269712_7845294696605753035_n

Председник Српског сабора Заветници, Стефан Стаменковски реаговао је поводом анализе Института за безбедносна истраживања Европске уније у којој се тврди да кинеске инвестиције у Западни Балкан, па и у Србију, ‘подстичу корупцију’, због чега је могуће да Брисел блокира преговоре са Београдом.

Он је поручио да дотични извештај Института за безбедносна истраживања ЕУ показује сву пакост бриселске бирократије према успеху српско-кинеске сарадње.

„Интересантно како је Брисел водио истрагу против смедеревског „Хестила” који бележи одличан успех без икакве државне помоћи, а никада није покренуо поступак због сумњивих субвенција „Фијату” и  пореским олакшицама које је овај европски произвођач аутомобила добио у Србији. Да и не помињем како се слични гласови забринутости због корупције нису могли чути из европских институција током пљачкашке приватизације вршене по ,,европским стандардима“.

Јасно је да је овде на делу покушај дискредитовања кинеског присуства јер оно доприноси економској независности Србије и показује да је мантра ,,Европа нема алтернативу“ у потпуности неодржива. Србија не сме да подлегне под таквим притисцима, јер ако је нешто девастирало српску привреду то је Споразум о стабилизацији и придруживању и либерализација тржишта. Имамо шансу да као држава искористимо централно место у Европи на кинеском „путу свиле“.“, поручио је Стаменковски.

 

Информативна служба Српског сабора Заветници