У Новом Саду одржана трибина о Косову и Метохији! (ВИДЕО)

Tрибина „Српско питање на Косову и Метохији“ одржана је у понедељак 11. септембра у просторијама Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Данијел Игрец, магистар правних наука и члан Главног одбора Заветника. 

На трибини је говорио и Жељко Ињац, уредник интернет портала Видовдан, који се дотакао значаја косовског мита за очување колективне историјске свести и духовности српског народа.

www.kcns_.org_.rs_2017-09-11_19-56-05_img_3827-1-640x426

У свом излагању Данијел Игрец најпре се осврнуо на 2008. годину у којој је ескалирала економска криза. Тада је дошло до великих промена на међународној политичкој арени. Почеле су да јачају Русија, Кина, Бразил, Индија и све оне државе које према Србији имају пријатељски став и не залажу се за нарушавање нашег интегритета и суверенитета.

„Зато је јако битно да се Србија не повлачи и да не жури са финализацијом преговора о Косову и Метохији. Нарочито не треба слушати политичаре који су помоћу петооктобарског пуча дошли на власт у Србији и данас сугеришу, па чак и отворено захтевају од државног врха Србије да што пре призна независност КиМ“ поручио је Игрец.

По мишљењу госта из Словеније, Србија треба да буде свесна да западне силе у овом моменту неће инсистирати на некој врсти формалног признања Космета, него ће притискати српску власт да кроз одређени споразум са Приштином допусти Косову чланство у оним међународним организацијама које називамо универзалним: УНЕСКО, УНИЦЕФ, Светска царинска унија и на крају, Уједињене нације. Чланство у тим организацијама Косову би дало међународна права као када би Србија изричито признала његову независност.

Запад, заправо, тежи да помоћу таквог споразума Србије са Приштином од српске власти изнуди легитимитет за нелегално одвајање дела њене територије. Таквим пристанком Србија би дала легитимитет и за НАТО агресију 1999. године“ – сматра Игрец.

www.kcns.org.rs_2017-09-11_19-55-56_img_3816

На крају трибине, Игрец је изнео мишљење да у актуелној ситуацији, званични Београд има могућност да размотри слање дипломатске ноте Бриселу и свим чланицама Европске уније у којој ће ставити јасно до знања да Србија јесте за преговоре.

Преговори, међутим, не треба да буду настављени све док се Приштина јасно не обавеже и не пружи пуне гаранције за заштиту права Срба на Космету, док не омогући повратак свих расељених, и док не пружи гаранције за одштету на српским верским објектима које су починили Албанци.

www.kcns_.org_.rs_2017-09-11_19-56-12_img_3830-640x427

Видео запис: 

КЦНС