Заветници у Новом Саду честитали век српског јединства! Не дозволимо да нас поделе!

Градски одбор Нови Сад Српског сабора Заветници обележио је 100. годишњицу од присаједињења Срема, Баната, Барање и Бачке – Краљевини Србији.

Чланови Заветника истакли су паролу “Отаџбина је ово Србина”, а грађанима су делили промотивни материјал покрета.

Председник Гро, Слободан Јовић у изјави за новинаре нагласио је да је дан присаједињења празник српске слоге и да ће Заветници у читавој покрајини настојати да својим радом ту слогу и очувају.

 IMG_2046“Наши преци су, демократским путем, одлуком народне скупштине, у којој су били заступљени сви народи настањени у Војводини, присајединили Бачку, Барању, Срем и Банат – Краљевини Србији. Пре тачно сто година они су одлучили да Срби северно и јужно од Дунава буду два плућна крила једне државе. Ми данас са поносом можемо рећи да смо њихове тековине чувамо упркос томе што су многи покушавали и што данас покушавају да оспоре нашу жељу да живимо у истој земљи. “, нагласио је Јовић.

Он је истакао да Заветници не заборављају каквим методама је од српског етничког простора отргнута Барања.

“Читава српска државотворна мисао може стати у једну реч, а то је јединство. За ту идеју Срби су се вековима борили у веома тешким условима – између два царства, османског и аустроугарског, они су успели да буду домаћини на својој земљи, да буду своји на своме. Због тога данас не смемо наседати на провокације оних који покушавају да нас поделе, да би лакше експлоатисали наша поља, житнице, наше ресурсе. “, закључио је Јовић.

Српски сабор Заветници честита свим грађанима век српског јединства са обе стране Дунава.