Заветници траже да Србија укључи Русију у решавање питања КиМ!

У последњих неколико месеци сведоци смо да Приштина спроводи интензивну кампању са циљем да се у процес преговора са Београдом укључе и Сједињене Америчке Државе. Приштина је свесна да због промењених геополитичких околности полако губи међународну подршку и због тога покушава на све начине да убрза процес преговора како би што пре заокружила своју независност.

Заветници су у својој платформи о КиМ управо указали на чињеницу да је бриселски “дијалог” у постојећем формату неодржив и да ће тзв. Косово на све начине покушати да издејствује укључивање Вашингтона у финалну фазу бриселских преговора.

Србија мора да буде свесна да је пројекат тзв. Косова ушао у фазу пропадања и да ће због тога притисак Запада на Београд да се одрекне јужне покрајине бити све већи. О томе нам говоре и све агресивније изјаве појединих албанских политичара из Приштине и Тиране који отворено позивају на уједињење тзв. Косова и Албаније и траже укидање њихових међусобних граница.

Управо због свега тога Београд мора да затражи учешће Руске Федерације у даљим преговорима са Приштином. Укључивање Москве је једини начин да се обезбеди по Србију повољан формат преговора који ће максимално уважити гаранције очувања суверенитета и територијалног интегритета садржане у Резолуцији 1244 СБ УН.

Истичем да се Русија показала као доследан и објективан међународни медијатор у преговорима око сиријске кризе и да ће тај стечени ауторитет Москве бити од користи за Србију и допринети томе да будући ток преговора између Београда и Приштине уважи српске виталне државне и националне интересе.

Председник Заветника

Стефан Стаменковски