Амерички сенат: “Заветници најутицајнија проруска странка у Србији!”

Сенат САД објавио је пре неколико дана свој Извештај о руском утицају у Европи. У том документу амерички сенатори на 81. страни наводе да је Српски сабор Заветници проруска политичка организација са највећим утицајем у Србији.

Члан Председништва Заветника, Милица Ђурђевић, изјавила је Срни да је чињеница да су се „Заветници“ нашли у „руском извештају“ који је објавио Сенат САД, као једна од три проруске организације са највећим утицајем у Србији, за њих на неки начин и сатисфакција и доказ да су на правом путу и одударају од оних у Србији које су САД убациле у своје шаблоне.

„У Србији је, на жалост много више оних који ће се наћи у Викиликсовим депешама као сарадници америчке Амбасаде. Ово је само потврда да су `Заветници` на правом путу јер нас нису могли ни на који други начин да убаце у своје обрасце и шаблоне ни да нас приволе оној опозицији и партијама које су овде стварали. Ми од тога одударамо и самим тим они имају потребу да нас представе као неку врсту руске политичке опције у Србији“, нагласила је Ђурђевићева.

Она је подсетила да је НАТО – лобиста Јелена Милић још пре неколико година објавила име „Заветника“ на списку такозваних руских агената у Србији и нагласила да Милићева и њој слични не разумију да се неко залаже за сарадњу са Русијом из искрених побуда, зато што је то у интересу Србије и обе државе већ то представљају као утицај Русије, а да при том у Србији имају мрежу својих невладиних организација.

„Ми у Русији имамо пријатеље, партнере, имамо сараднике. Наш је однос заснован на међусобном поштовању и поверењу. Ми се управо залажемо за сарадњу са Русијом јер Русија нема исти принцип спољне политике као САД да се меша у унутрашња питања већ се труди да јој Србија буде савезник чије интересе поштује“, рекла је Ђурђевићева.

У осврту на списак који је недавно објављен, она је рекла да је сама у протекла три месеца имала бројне контакте са новинарима са Запада и њиховим истраживачима који су долазили из врло озбиљних медијских кућа и истраживачких центара и постављали јој питања на тему сарадње „Заветника“ са Русијом и да им је то и била најинтересантнија тема.

„И наравно да је то мени сугерисало да они покушавају да инпутирају нама неку врсту спреге са Русијом. Ми се те спреге, наравно не одричемо, али ту никако није реч о некој врсти продужене руке руске спољне политике већ искључиво равноправних односа“, навела је она.

Говорећи о плановима „Заветника“ у будућности Ђурђевиђева је истакла да ће Сабор наставити да брани националне интересе где год да су они угрожени као и да ће због велике подршке коју има код грађана настојати да постане део институција Србије.

„Велика је одговорност. Ми се трудимо, пре свега делима да праве теме отварамо на прави начин. Недавно смо прославили 9. јануар у Српској и стиче се утисак да оне наше поруке од пре неколико година када смо рекли да је неопходно да се 9. јануар подједнако слави и у Чачку и у Требињу и у Нишу и у Бањалуци, да су негде те наше теме и иницијативе данас потпуно прихваћене. То је за нас доказ да наша борба није узалудна и ми наравно настављамо“, поручила је Ђурђевићева.

Извор: Срна