Проф. Зечевић – Култура у Београду је дотакла дно. Вратићемо је на прво место! (видео)

У препуној сали спортског центра „Шумице“ на Вождовцу листа Београд има снаге – ЗАВЕТНИЦИ одржала је предизборни скуп и представила програм за развој и обнову Београда.

На скупу се обратио и професор Божидар Зечевић, кандидат за градског одборника Заветника.

Професор Зечевић говорио је о положају културе у српској престоници, истакавши да је Београд као културно средиште Србије дотакао дно дна. “Београд је слика Србије, а та слика никада није била на горим и нижим гранама!”, нагласио је Зечевић, подсетивши да су поништене и руиниране све најзначајније културне институције које чине културни живот у Београду.

“Народни музеј и Музеј савремене уметности и даље не раде, док је ситуација на пољу филмске индустрије катастрофална. Подсетићу да је за време балканских ратова на Теразијама било чак 12 биоскопа док данас не постоји ниједан. Приватизација “Београд филма” уништила је београдске биоскопе!”, истакао је Зечевић.

Он се такође дотакао и положаја ћирилице и упозорио да је јавна употреба српског националног писма у великој стагнацији, износећи податак да њега данас пише и користи свега 10% становништва. “Упркос обећањима како претходних тако и актуелних градских власти ћирилица је доведена на руб пропасти! Она је данас мета напада управо зато јер представља основ српског националног идентитета.”, истакао је Зечевић.

Он је нагласио да је очување ћирилице срж културног програма Заветника за Београд и навео неколико мера које ће Заветници предузети на том пољу.

“Инсистираћемо на стриктном и доследном поштовању члана 10 Устава Србије који ћирилицу прописује као једино сужбено писмо у држави.”, рекао је Зечевић, додајући да ће Заветници тражити да се ћирилица и српски језик уведу и у тржишну комуникацију. “То подразумева да ће сваки производ који се купује у Србији морати да има декларацију у ћирилићном писму.”, истакао је Зечевић.

Он је рекао да ће Заветници увести систем пореских олакшица за све оне који користе ћирилицу у јавној комуникацији и посебним мерама стимулисати употребу ћирилице у јавном животу.

Он је такође поручио да ће прва мера Заветника на пољу очувања културе бити и преиспитивање свих приватизација у култури.

“Гласом за Заветнике омогућићете да ћирилица добије апсолутни приоритет у јавној комуникацији, а да се национално писмо српског народа поново врати тамо где му је место. Време је за ћирилизацију Београда!”, закључио је Зечевић.