Србија не сме да остане нема на претње НАТО пакта!

Српски сабор Заветници најоштрије осуђује изјаву команданта НАТО у Европи, Куртиса Скапаротија, да су Србија и српски народ највећи политички и безбедносни проблем на Балкану.

Оваква изјава одраз је још увек присутне антисрпске хистерије која влада у редовима Западне војне алијансе и потврда континуитета окупационе политике коју на овим просторима спроводи НАТО пакт. Њу треба посматрати као отворену претњу и покушај застрашивања како би се Србија повиновала западним притисцима да одустане од борбе за Косово и Метохију, прихвати укидање Републике Српске и прекине стратешку сарадњу са Русијом и Кином.

Сматрамо да је изјава НАТО генерала више него јасан доказ да ће без обзира на све српске уступке овај савез према Србији увек имати нове и све опасније захтеве. Њоме се ставља директна мета на чело Србије и њеног народа и подстиче даља дестабилизација безбедносних прилика у региону.

Подсећамо да су Заветници у више наврата упозоравали да НАТО пакт има непријатељски став према Србији и да је крајњи циљ западне алијансе потпуно војно опкољавање наше државе и њено даље територијално распарчавање.

Апелујемо на државно руководство да не буде неми посматрач ових бруталних напада на државу и њен суверенитет. Србија о овим притисцима мора да обавести Савет безбедности УН и своје међународне савезнике и да затражи подршку од пријатељских земаља, пре свега Руске Федерације и НР Кине које су и до сада принципијелно браниле политичку независност наше државе и које остају гарант њене војне неутралности.

Само уколико се јасно одредимо по питању оваквих напада имаћемо шансу да у перспективи одбранимо своје виталне државне и националне интересе, сачувамо своју безбедносну самосталност и одбранимо територијални интегритет државе.