Заветници широм Србије одали пошту жртвама НАТО агресије: Не дамо да се заборави!

У више градова широм Србије представници Српског сабора Заветници одали су пошту жртвама НАТО агресије на 19. годишњицу од бомбардовања СР Југославије.

Краљево – Делегација предвођена чланом Главног одбора, Страхињом Ерцом, положила је венац на споменик посвећен страдалима  од 1991.  до 1999. године.

Ерац је подсетио на погибију 107 Краљевчана и бомбардовање аеродрома Лађевци.

” У Краљеву живи више од 20 000 Срба расељних са КиМ, они су овде пронашли свој дом након албанског егзодуса и агресије НАТО пакта. Наша је обавеза да негујемо културу сећања на невино страдале. Дошли смо да се поклонимо жртвама. Заветници их никада неће заборавити.”, поручио је Ерац.

Београд – Чланови Градског одбора положили су венац на споменик жртвама НАТО агресије. Председник омладине, Филип Васиљевић рекао је да се Заветници залажу за изградњу меморијалног комплекса свим жртвама НАТО агресије.

“Не смемо дозволити да прође још две деценије, а да жртвама и њиховим породицама није указана ни најмања почаст и сатисфакција.”, рекао је Васиљевић.

Панчево – Делегација панчевачког одбора такође је положила венац на споменик палим борцима током отаџбинских ратова и НАТО агресије.

Председник Градског одбора, Славко Радојчић рекао да се Заветници поклањају и сенама погинулих радника Рафинерије нафте и УТВЕ Панчево, као и свим цивилним жртвама бомбардовања.

“За 78 дана бомбардовања, Панчево је гађано 24 пута са преко 60 пројектила при чему су угашени људски животи и начињена је огромна материјална штета. Овај споменик, као и спомен обележја у Рафинерији и УТВИ морају бити опомена да се никада не забораве жртве.” истакао је Радојчић.

Нови Сад – Чланови Заветника запалили су свеће страдалим жртвама.

Председник Градског одбора Слобода Јовић рекао је да је НАТО у Новом Саду разорио инфраструктуру рушећи мостове један за другим.

“Сећамо се и момка Олега Насова који је погинуо на Варадинском мосту. Ко ће дати одговор његовом оцу –  шта је Олег био крив НАТО пакту?!”, рекао је Јовић.

Ниш – Делегација нишког одбора предвођена положила је венац на споменик жртвама НАТО бомбардовања.

“У Нишу су у сред бела дана бомбардовали пијацу. Том приликом је погинула и Љиљана Спасић, имала је само 26 година и била је у осмом месецу трудноће. Убијали су нам и нерођену децу!”, рекао је Срђан Савић у име Градског одбора у Нишу.

Пожаревац –  Представници Заветника предвођени чланом Главног одбора Владимиром Видићем присуствовали су меморијалној академији посвећеној годишњици бомбардовања.

Крушевац – Делегација Заветника предвођена Маријаном Тодосићем такође је одала пошту жртвама НАТО агресије, где је поред осталог НАТО бомбардовао градску топлану и индустријски објекат “14.октобар”.

 

 

/ In Активности / By Уредник / Comments Off on Заветници широм Србије одали пошту жртвама НАТО агресије: Не дамо да се заборави!