Заветници у Београду славе Дан победе!

У центру Београда Српски сабор Заветници обележио је Дан Победе над фашизмом и нацизмом. Представници покрета су у Кнез Михаиловој улици традиционално делили грађанима георгијевске ленте.

У име покрета новинарима се обратила члан Председништва, Милица Ђурђевић Стаменковски, која је истакла да данашњи празник симболизује српску и руску антифашистичку и слободарску традицију.

9. мај није био победа само над идеологијама већ је то била победа над покушајем нацистичког рајха да суверене државе потлачи и баци на колена. Историја нас учи да се тако нешто није догодило управо због великог и немерљивог доприноса пре свега руског народа који је дао бројне жртве не само за своју већ и за слободу читаве Европе. Зато је најпригодније да управо грађанима Руске Федерације данас честитамо Дан победе!, нагласила је Ђурђевићева.

Она је рекла да је веома важно да управо на данашњи дан упозоримо и на повампирени нацизам како у Украјини тако и у Хрватској и да укажемо на све последице које су ове идеологије оставиле за собом како нам се нешто слично никада више не би поновило.

Нама је велика част што смо са руским народом увек били на истој страни историје, што смо се раме уз раме борили против окупационистичких и неоколонијалистичких идеологија и што смо данас државе које имају добре и савезничке односе и што управо Русија подржава напоре Србије да очува свој територијални интегритет и суверенитет.”, нагласила је она.

Срби и Руси су се заједно борили и страдали кроз историју, али на крају увек побеђивали. Ми не славимо идеологије, ми славимо слободу. Управо је Дан победе један од највећих празника правде и мира!”, истакла је Ђурђевићева.

Она је подсетила да је важно да се на данашњи дан сетимо и наших предака који су, борећи се у Првом и Другом светском рату сачували слободу и самосталност и оставили нам завет да и ми чувамо своју земљу за наше потомке.

Ђурђевићева је такође подсетила и на дубоку идеолошку и политичку подељеност у српском друштву која је уследила након Другог светског рата због које српски народ ни дан данас није успео да се избори за своју стварну слободу.

Она је позвала на јединство српског националног бића и на превазилажење различитих идеолошких подела јер је оно што нас истински окупља управо антифашистичка традиција српског народа.

Као што су се наши преци борили против освајачких идеологија нацизма и фашизма тако се и ми данас супротстављамо идеологији евроатлантизма, а наша порука је да ћемо у тој борби победити само ако сачувамо наше традиционално пријатељство са руском државом и руским народом.”, закључила је Ђурђевићева.

Одбори Заветника у Београду и другим градовима широм Србије такође учествују у манифестацији “Бесмртни пук” која се ове године већ трећи пут заредом одржава у нашој земљи.