ЗАВЕТНИЦИ ЛАЈКОВАЦ: Тражимо одговорност, а не само козметичке кадровске промене!

Владајућа СНС најавила је смену локалних функционера, а тим поводом огласили су се и представници Општинског одбора Заветника у овом крају.

Њихово саопштење преносимо у целини:

Не желећи да улазимо у кадровска решења других политичких организација, али заступајући став да у политички живот Србије треба увести преко потребан принцип одговорности овом приликом желимо да изјавимо следеће поводом најављених промена,тј.смена у редовима владајуће странке у Лајковцу.

Заветници се залажу за суштинске, а не козметичке промене у вођењу општинске политике у Лајковцу, а пре свега за промене које ће довести до преиспитивања рада општинских функционера и до њихове пуне одговорности.

Потврда наших речи су велики инфраструктурни пројекти на територији наше општине, са чијом реализацијом се касни по неколико година и деценија, а да за то још нико није одговарао. Подсећамо да је општина Лајковац за те инфраструктурне пројекте имала средства, која су се обезбеђивала од рудне ренте РБ Колубара. И поред чињенице да се за те пројекте и даље издвајају средства из општинског буџета они се још увек не приводе крају.

Подсећамо да је Српска напредна странка у Лајковцу задобила поверење грађана наше општине управо на обећању да ће преиспитати све капиталне пројекте у које су уложени милиони динара и да ће у случају било каквих пропуста тражити одговорност оних који су те пропусте дозволили.

То обећање међутим ни до дана данашњег није испуњено већ је настављен континуитет предходних власти да се политика води без икакве одговорности што је по нама недопустиво.

Када говоримо о великим инфраструктурним пројектима, пре свега мислимо на фабрику за пречишћавање отпадних вода у индустријској зони 1 која читаву деценију није пуштена у рад, иако је у њу уложено преко 60 милиона динара. Не само да ова фабрика није у функцији већ је и онемогућено довођење инвеститора у нашу општину, који би подстакли отварање нових радних места. Подсећамо да је за привлачење инвеститора потребно обновити комуналну инфраструктуру која је у Лајковцу у катастрофалном стању.

Други пример који уочавају наши суграђани је изградња градског базена где је држава, поред општине Лајковац била гарант банкарског кредита али су до сада пробијени сви временски рокови за његову изградњу. Овоме треба додати и агро-бизнис центар, хлорно постројење у селу Јабучију, као и игралиште са вештачком травом на стадиону ФК Железничар.

Свему овоме морају се придодати свакодневне вишесатне несташице воде у последње две године у општини Лајковац, а које су производ лоших политичких одлука кроз склапање штетних анекса уговора и потписивање службених белешки, а које су олакшале буџет општине Лајковац за огромне количине новца.

Општина Лајковац је за губитке воде у магистралном воду, партнеру тј. суседној општини исплатила преко 90 милиона динара. При томе се занемарује чињеница да је једини правни акт који регулише односе две општине по питању воде, Самоуправни споразум из 1981.године и да са правне стране службена белешка из 2014.године, а на који се позива партнер наше општине није правно утемељена.

Цену неодговорне политике данас плаћају градјани општине Лајковац, кроз честе несташице воде. Спор две општине уместо поштовања споразума из 1981. од стране потписника истог, се води пред надлежним судом.

Узимајући у обзир све наведено Општински одбор Заветника у Лајковцу захтева:

од легитимно изабраних представника републичке власти као и од представника владајуће странке у Лајковцу да пре било каквих смена општинских функционера детаљно преиспита њихов рад и у случају било каквих пропуста реагује у складу са законом.

Уверени смо да се једино принципом одговорности може зауставити евидентна бахатост и самовоља локалних функционера у нашој општини.

Све испод тог принципа трајно неће задовољити интересе Лајковчана али уједно то ће бити и сигнал онима који ће после најављених смена водити нашу општину да и они могу лагодно и без било какве одговорности да урушавају интересе наше општине и њених грађана.”

/ In Саопштења / By Уредник / Comments Off on ЗАВЕТНИЦИ ЛАЈКОВАЦ: Тражимо одговорност, а не само козметичке кадровске промене!