Терор над Србима превршио сваку меру, тражимо прекид преговора!

Српски сабор Заветници након најновијег излива албанског насиља на северу КиМ тражи од државног руководства Србије да у потпуности редефинише свој став о преговорима са представницима самозваних власти у Приштини и без даљег одлагања стане у заштиту српског народа у јужној покрајини.

Сматрамо да је јутрашње хапшење српских цивила на северу КиМ доказ да Приштина наставља са политиком застрашивања српског народа и покушајима да бруталним методама и претњама издејствује додатне уступке на путу заокруживања лажне косовске државности.

Подсећамо да до најновијег албанског терора долази свега неколико дана након што је у Бриселу договорено да ће се Приштина убудуће уздржати од насиља. Као по обичају то ни овога пута није испоштовано, Приштина је поново показала да су за њу договори само мртво слово на папиру.

Илузорно је говорити више о компромису две стране јер албанска страна јасно показује да не жели компромис односно да је за њу једини компромис даље угњетавање српског становништва и наставак тихог етничког чишћења Срба, а заузврат од Србије очекује да призна тзв. Косово.

Ово је више него очигледан доказ да је политика узмицања и попуштања коју води Београд контрапродуктивна и да не даје никакве резултате.

Сматрамо да је последњи тренутак да Србија покаже одговоран и државотворан став јер је недопустиво да и даље затварамо очи и говоримо о компромису док се списак непожељних Срба на КиМ сваким даном све више и више шири.

Напомињемо да је јутрос у току инцидента на КиМ у Београду отпочињала конференција “Срби и Албанци – куда даље” на којој је говорено о помирењу и заједничком суживоту Срба и Албанаца. На маргинама те конференције Соња Лихт је говорила о потреби да српска страна буде кооперативнија у преговорима. Недавно током одржавања Мирдита фестивала у Београду уследио је низ инцидената и насилничког понашања над српским народом на КиМ од стране Албанаца. Закључак је да док Срби у Београду одржавају различите манифестације које више говоре о српској кривици за то време Албанци неуморно раде на стварању Велике Албаније.