ЗАВЕТНИЦИ ПАНЧЕВО: Спречити продају предузећа од стратешког значаја!

Градски одбор Српског сабора Заветници у Панчеву реаговао је на најновију одлуку Привредног суда о покретању претходног стечајног поступка за панчевачку Азотару. Њихово саопштење преносимо у целини.

“Градски одбор Заветника у Панчеву оштро осуђује одлуку Привредног суда да панчевачку Азотару као јединог произвођача минералног ђубрива у Србији уведе у стечајни поступак, а све то у циљу припрема за даљи поступак приватизације.

Упозоравамо да овај чин поред тога што угрожава егзистенцију око хиљаду радника панчевачке Азотаре и њихових породица наноси и несагледиву и трајну штету српској пољопривреди као најзначајнијем покретачу економског опоравка државе.

Подсећамо да је 2006. године за време тзв. демократских власти већ извршена једна срамна приватизација над овом фабриком, када је купац, конзорцијум литванских фирми “Арви и Санитекс” и београдски “Универзал холдинг” противно уговору размонтирао највреднији погон “Карбамид 2” и продао га за 32,5 милиона евра док је целокупнo предузеће купљено за 13,1 милион евра. Као по обичају за ово нико није сносио одговорност. Панчевачка Азотара се поново нашла на државним јаслама али уз дугове остављене од стране “савесних инвеститора”.

Идући стопама својих претходника актуелна власт је наставила процес девастације Азотаре, продајући минерално ђубриво “Уреа” далеко испод тржишне цене и то предузећу које је под контролом Српске напредне странке, чиме су само створени нови губици и услови за увођење стечаја и даљу приватизацију.

Од свега наведеног директну корист имаће само мађарски произвођач ђубрива, који ће стећи монопол на српском тржишту због чега ће српски сељак бити практично уцењен да купује њихов производ по знантно већој цени од тржишне. То ће узроковати да наши домаћи пољопривредници буду још мање конкурентни у односу на пољопривредне производе из увоза.”

Градски одбор Заветника

Панчево