Спречити нову Олују којом прете Албанци!

Српски сабор Заветници позива државно руководство да хитно реагује поводом оправданог ризика да ће косовски Албанци у току сутрашњег дана извршити нови упад на север КиМ и заузети стратешки важне Газиводе.

Упозоравамо да приштински медији већ данима најављују велику активност Албанаца на северу покрајине што јасно указује на намеру Приштине да на годишњицу злочиначке операције Олуја сличан сценарио етничког чишћења спроведе и над преосталим Србима на КиМ.

Појачано присуство снага КФОР-а у српским срединама на КиМ показује да постоји реална претња да Албанци планирају ескалацију сукоба и насиље над Србима. Томе у прилог говори и одлука тзв. косовске полиције да са годишњег одмора врати све своје униформисане припаднике.

Подсећамо да је одлуком Велике Британије питање КиМ први пут после 10 година склоњено са дневног реда дискусије пред СБ УН, чему су се одлучно успротивиле Русија и Кина. Ова одлука Британаца је јасан доказ да Албанци имају и неупитну подршку својих међународних ментора, који очито желе да планиране албанске активности прођу неопажено пред очима међународне заједнице и да се та тема на сваки начин затвори пред органима УН.

Држава не сме да седи скрштених руку већ мора одлучно да реагује и да поводом оваквих безбедносних ризика предузме све неопходне мере за очување територијалног интегритета и безбедности српског народа у јужној покрајини.

Београд мора хитним саопштењем да се обрати Савету безбедности Уједињених нација у којем ће његове чланице упознати са најновијим дешавањима на Косову и Метохији и затражити ванредну седницу овог тела поводом безбедносне ситуације у покрајини. Србија такође мора да алармира и све своје међународне партнере и затражи њихову подршку у очувању безбедности Срба на КиМ.

Апелујемо на државно руководство да ни на који начин не сме да дозволи нови погром српског становништва у јужној покрајини. Србија је дужна да заштити како Србе северно тако и Србе јужно од Ибра.

Позивамо целокупан државни апарат као и све грађане Србије да буду у стању приправности како би се предузеле све неопходне мере за очување уставног поретка и сузбио сваки вид новог етничког чишћења.

Српски сабор Заветници стоји на располагању држави и грађанима, јер сматрамо да је ово питање приоритет који мора бити изнад свих политичких подела и разлика. Упућујемо позив свима да у овако деликатним околностима покажемо јединство и упутимо недвосмислену поруку да нећемо дозволити било какво насиље над нашим народом на КиМ.