ЗАВЕТНИЦИ ЛАЈКОВАЦ: Захтевамо расписивање нових локалних избора!

Преносимо саопштење Општинског одбора Српског сабора Заветници у Лајковцу који су се због све лошије ситуације у својој општини одлучили да од надлежних органа траже расписивање ванредних локалних избора.

Више је разлога због којих је неопходно расписати нове локалне изборе у општини Лајковац. Можда један од најбитнијих је тај што Скупштина општине Лајковац не осликава изборну вољу грађана, исказану на локалним изборима који су одржани 2016. године.

Наиме, због преласка више одборника Скупштине општине из редова опозиције у редове владајуће већине нарушена је не само као што смо рекли изборна воља грађана већ и одборничка равнотежа у лајковачком парламенту. Посебно истичемо да су овакви преласци одборника из једне партије у другу нарушили и углед лајковачке просвете јер је директор лајковачке средње школе изабран под врло чудним околностима и то тек пошто је прешао у редове владајуће странке.

Заветници у Лајковцу сматрају да је на овај начин нарушен легитимитет лајковачког парламента и да одлуке које се доносе немају упориште у изборној вољи самих грађана.

Не зелећи да улазимо у разлоге и мотиве преласка опозиционих одборника у редове владајуће већине Заветници као суверенистички покрет и покрет који инсистира на поштовању институција и моралних начела је у обавези да на ово упозори актуелну власт.

Стога из горе наведених разлога Заветници сматрају да је више него неопходно расписати нове локалне изборе у општини Лајковац. Сматрамо да скупштинска већина у локалном парламенту има обавезу да врати мандат грађанима општине Лајковац.

Сматрамо да ће се расписивањем нових избора и избором новог сазива Скупштине општине, као и избором новог општинског руководства повратити легалитет и легитимитет локалном парламенту, који ће осликавати истинску изборну вољу грађана наше општине.

Поред горе наведених разлога Заветници у Лајковцу оправданост захтева за расписивање нових локалних избора виде и у томе да предизборна обећања локалне власти дата грађанима општине Лајковац нису реализована ни после пуне две године.

Подсетимо се:

1.) Велика незапосленост није смањена, како је обећано.

2.) Комунални проблеми су за ове две године кулминирали. Ту се пре свега мисли на проблеме у снабдевању грађана водом. Недопустиве су свакодневне и вишесатне нестачице воде.

3.) Једно од предизборних обећања актуелне власти је преиспитивање свих спорних инфраструктурних пројеката у које су утросени милиони динара, а да исти ни после једне деценије нису приведени намени. Подсећамо аткуелну власт да ништа није учинила по овом питању, као и да је на основу овог обећања датог грађанима, задобила поверење истих.

Подсећамо да као порески обвезници грађани општине Лајковац имају право да знају на који се начин троши, као и како су предходне власти трошиле њихов новац. Ово се пре свега односи на амфитеатер у основној школи, на Агро-бизнис центар и на Фабрику за пречишћавање отпадних вода.

Много је питања која захтевају одговор. То је како су трошена средства из општинског буџета и да ли је било евентуалних пропуста.

Примера ради, недопустиви пропусти по питању градског базена за који је узет кредит у износу од 2,3 милиона евра по систему “кључ у руке”, а да се за завршетак радова на истом и даље издвајају додатна средства.

Закључујемо да је због свега наведеног у овом тренутку преко потребно ново изјашњавање грађана, тј.расписивање ванредних локалних избора.

Стога Заветници у Лајковцу позивају општинско руководство да поднесе оставке на све функције што ће иницирати расписивање ванредних локалних избора.

На тај начин би грађани општине Лајковац бирали ново општинско руководство, а нови локални парламет би, као речено, осликавао истинску изборну вољу грађана.

Упозоравамо да ће свако одлагање ванредних локалних избора још више утицати на то да се постојећа институцијална криза продуби што ће се одразити на животни стандард и потребе грађана општине Лајковац.

Позивамо представнике општинске власти да се одговорно понесу према грађанима које представљају.”

Општински одбор Заветника у Лајковцу