Тражимо од државе да спречи урушавање Петроварадинске тврђаве!

Градски одбор Српског сабора Заветници у Новом Саду реаговао је поводом скандалозне ситуације у којој се налази Петроварадинска тврђава и од надлежних институција затражио предузимање хитних мера како би се сачувало ово историјско благо северне Србије.

Њихово саопштење преносимо у целости.

Петроварадинска тврђава је историјски споменик који је једно од најзначајнијих историјских обележја Новог Сада. Она је осуђена на сигурну пропаст уколико се небрига и немар наставе. Последња у низу несрећа која ју је задесила је пукнут хидрант који нема ко да поправи. Већ дуже време тај хидрант сваког секунда испушта огромне количине воде и прети да поткопа темеље што би довело до урушавања тврђаве.

Тражимо од надлежних органа и градских служби да прекину са досадашњом погрешном политиком употребе овог знаменитог објекта. Тврђава не може да издржи толику тешку механизацију, шлепере и на крају сву ту масу људи која бесомучно данима хода по њој.

Разумемо ми да је огроман профит који немали број људи остварује захваљујући ЕГЗИТ-у. Разумемо и да постоји још већи број људи који ужива у музичком фестивалу, али ако за нешто не постоје услови онда се то не може спроводити.

Зашто се у Мађарској музички фестивал не прави на Цитадели, или рецимо зашто се не прави у Бечу у Шенбруну, маса би сигурно била одушевљена и са тим местима. Како то да се јединуо у Србији културни споменик користи за тако нешто?

Није само проблем вода која тренутно подрива тврђаву, а коју нема ко да заустави. Проблем су и напукли зидови и плафони који се не санирају и који се не могу тако лако ни санирати. Проблем су и учесници ЕГЗИТ-a који сваке године страдају током музичког фествала, али се то крије.
Ми тражимо да се санирају сва оштећења на Тврђави и да се спречи њено даље урушавање.

Тражимо да се ограничи број особа које у исто време могу боравити на Петроварадинској тврђави и да се забрани приступ камионома носивости преко 5т. као и тешкој механизацији без посебног одобрења.

Сваки проблем има решење уколико постоји памет,воља и снага за његово решење!”

Градски одбор Заветника Нови Сад