Најновија саопштења:

О нама (About us)

logo

Српски сабор Заветници је политичка организација, званично формирана на Сретење, 15. фебруара 2012. године у току окупљања на барикадама на Косову и Метохији и пружања подршке српском народу да одбрани своја огњишта, Устав наше државе и не дозволи успостављање границе између Србије и њене јужне покрајине.

Управо датум и година у којој су Заветници основани симболично су одредили наш пут:  Сретење, као дан подизања Првог српског устанка за слободу народа и обнове државности и 2012. година у којој смо обележили век од ослобођења Старе Србије и Косова и Метохије.

Због околности у којима је покрет настао одабрано је име „Заветници“ према Косовском Завету, духовној и историјској вертикали српског народа кроз векове, коју су следили наши највећи владари и умови.

Грб и обележје Српског сабора Заветници означава јединство духовне и световне борбе за слободу оличене у лику Белог Анђела и средњевековног српског хероја и витеза Милоша Обилића. У средишту грба налази се штит из периода Немањићке Србије, као симбол јаке, достојанствене и слободарске државе.

ПОЛИТИЧКА ПЛАТФОРМА СРПСКОГ САБОРА ЗАВЕТНИЦИ

Српска држава налази се данас у најтежим тренуцима у својој новијој политичкој историји.

Српски народ суочен је са војном окупацијом дела своje територије, али и са облицима економске, медијске и културне окупације.

Државност стицана и брањена вековима, данас је доведена у питање.

Погубна спољна политика пута у Европску унију по сваку цену, коју спроводе све владајуће структуре последњих 15 година оставила је трајне последице на привреду Србије, угрозила суверенитет српске државе, у потпуности уништила целокупни војни и безбедносни потенцијал, створила армију незапослених, урушила вредносни систем српског народа и у бесцење распродала готово сав природни и привредни потенцијал Србије.

Спровођењем тајкунске приватизцаије и економским монополом над српским тржиштем од стране неколико појединаца, страних банака као и глобалних структура попут Светске банке и ММФ-а Србија је доведена на ивицу дужничког ропства.

Упоредо са потпуним уништавањем државних атрибута, одвија се и културно-образовна окупација, која се пре свега огледа у недостатку слободних и независних медија. Путем разних „ријалити“ програма одвраћа се пажња народа од правих и суштинских проблема и врши културни и духовни геноцид над грађанима Србије.

Наш образовни систем суочава се са реформама које смањују квалитет образовања и у образовне институције уводе неприхватљиве вредности и норме понашања које су у супротности са већинским, традиционалним осећањима српског народа.

У Републици Србији јавно мњење креирају оне структуре и појединци који су финансирани од стране фондација и амбасада западних земаља које подривају суверенитет Србије. Добро организованом мрежом невладиних организација које су дубоко инкорпориране у српску државу и њено друштво, западни центри моћи у потпуности диктирају судбину Србије и њеног народа.

Српски сабор Заветници, као политичка организација која делује у Србији, Црној Гори,  Републици Српској и српској дијаспори, предлаже решења и конкретне мере за опстанак државе и народа. Спремни смо да грађанима Србије понудимо:

СРПСКУ СУВЕРЕНИСТИЧКУ ПЛАТФОРМУ: ОТПОР ОКУПАЦИЈИ!

 

 • Српски сабор Заветници залаже се за вођење суверенистичке и национално одговорне политике, која се заснива на одбрани територијалног интегритета и политичке независности Републике Србије;

Суверенистичка политика означава деловање у складу са виталним државним и националним интересима српског народа, што подразумева очување Косова и Метохије као саставног и неотуђивог дела државне територије Републике Србије.

Питање јужне српске покрајине потребно је под хитно вратити под окриље Уједињених Нација и у оквире, прописане државним Уставом и обавезујућом Резолуцијом СБ 1244.

Озбиљним дипломатским и правним деловањем неопходно је поништити све споразуме између Републике Србије и тзв. Косова, постигнуте уз посредство ЕУ, пре свега Бриселски споразум, којим Србија фактички признаје тзв. државу Косово.

Неопходно је очувати постојеће уставно-правно уређење наше државе и активним мерама сузбијати све врсте сепаратизма и сецесионизма на подручју Републике Србије.

 • Инсистирамо на хитном прекиду преговора о чланству Србије у Европској Унији и залажемо се за јачу стратешку сарадњу на политичком и економском нивоу са државама, које поштују српске националне интересе, пре свега са Руском Федерацијом и државама БРИКС-а;

Заветници се противе постојећем политичком концепту ЕУ чији је коначни циљ потпуна негација националног суверенитета српске државе и њено голо економско поробљавање.

Неопходно је одустати од примене изузетно штетног Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ чија сврха је промовисање увозничког лобија на штету домаће производње. Јачањем сопствених привредних структура мора се смањити економска зависност од ЕУ.

Српски сабор Заветници инсистира на продубљивању економских и политичких односа са Руском Федерацијом и њеним савезницама, нарочито у овкиру сарадње са Развојном банком БРИКС-а.

 

 • Заветници се противе чланству Србије у Северноатлантском војном савезу и инсистирају на војно-безбедносном повезивању у оквиру Организације за колективну безбедност и сарадњу и увођењу редовног војног рока;

Охрабрени чињеницом да је огромна већина српског народа против интеграција у НАТО пакт који је извршио насилну војну окупацију дела државне територије залажемо се за хитан прекид дипломатских односа са том међународном организацијом и инсистирамо на поништавању свих споразума између наше државе и НАТО војног савеза, пре свега у јануару 2015. године потписаног ИПАП споразума. Заветници су у оквиру своје анти-НАТО кампање упознали грађане Србије са садржином поменутог споразума и разобличили његову суштинску намеру, а то је деградација војно-безбедносних структура Републике Србије и њена прикривена војна окупација.

Као неопходну меру видимо јачање сопствених војних и безбедносних снага и вођење одбрамбене политике у циљу адекватне заштите државе и народа.

 

 • Српски сабор Заветници инсистира на доследном спровођењу Дејтонског мировног уговора и очувању политичке самосталности Републике Српске;

Свесни чињенице да се српски народ у Босни и Херцеговини данас суочава са озбиљним притисцима, усмереним ка поништавању Дејтонског мировног уговора и укидању Републике Српске, Заветници своје деловање заснивају пре свега на одбрани уставних надлежности српских органа власти и супротстављању покушајима насилне унитаризације БиХ. Коначни циљ наше борбе биће уједињење Републике Српске и Србије.

 

 • Заштита српског националног и верског идентитета у Црној Гори представља једно од кључних обележја државотворне политике;

Српски сабор Заветници сматра Црну Гору историјским делом српског националног и етничког корпуса. Од спровођења лажираног референдума о независности 2006. године српски народ у Црној Гори изложен је непрестаној језичкој, верској и културној дискриминацији коју спроводи званична црногорска власт, а чији циљ је негирање српске државне и верске традиције у тој земљи. Залажемо се за пуну заштиту српског језика и писма као и одбрану свих политичких права Срба у Црној Гори.

 • Српски народ на подручју данашње Хрватске изложен је најстрашнијим облицима националне, језичке и верске дискриминације. Заветници инсистирају на најширој могућој заштити политичких, националних и верских права Срба у Хрватској, који су данас најугроженија национална заједница у Европи.

Употребом свих легитимних и легалних средстава водићемо озбиљну правну и дипломатску борбу да осигурамо свим избеглим и расељеним Србима право на одштету, а онима који то желе да обезбедимо услове за повратак на своја вековна огњишта.”

 

 • Српски сабор Заветници се залаже за промену погрешног привредног концепта који је главни узрок привредне кризе у Србији. Неолиберални концепт економије примењен је крајње ригидно, што је довело до тоталног краха привредног система у земљи, радикалног осиромашења становништва, богаћења малог броја политички и друштвено повлашћених, често и на криминалан начин, задужења државе, распродаје генерацијама стицане друштвене имовине и ресурса;

Српски сабор Заветници сматра да је неопходно расветлити процес пљачкашке приватизације. Залажемо се за доношење Закона о пореклу имовине и капитала као и за доношење Закона о ревизији свих приватизација и Закона о конфискацији имовине у Србији у периоду од 2000. године до данас.

Залажемо се за заштиту домаћег тржишта и подстицање извоза као и за ефикаснију контролу банкарског система. Као хитну меру предлажемо враћање платног промета под окриље државе.

Неопходна је ревизија кредитних аранжмана са Светском банком и ММФ-ом, као и процесуирање оних који су потписали такве врсте споразума на штету државе. У складу са тим Заветници се залажу за усвајање дугорочне стратегије за управљање јавним дугом и креирање мера монетарно-кредитне политике које су прилагођене стању у српској привреди. Србија мора да води експанзивну монетарну политику која подразумева ниску референтну каматну стопу.

Потребно је окретање рефинансирању постојећих кредита кроз Развојну банку БРИКС-а. Инсистирамо на оснивању Развојне банке Србије, како бисмо подстакли домаћу производњу, развој домаћег тржишта и повећање извоза.

За опоравак српских финансија неопходно је да Србија смањи учешће банака у финансирању привреде. Наш концепт подразумева развој српског тржишта капитала кроз опоравак српске берзе.

Наш порески систем мора бити заснован на широј бази пореских обавезника и смањењу пореских стопа, односно на давању пореских подстицаја свима онима који својим деловањем доприносе отварању нових радних места.

 • Српско село је стуб привредног развоја и опстанка српске државе. Заветници инсистирају на државној подршци пољопривредницима у виду субвенција и фискалних олакшица као и у законској забрани продаје државне земље странцима;

Пољопривреда представља развојну шансу наше земље, али политика која се у овој области води прети да потпуно уништи и сељака и село, а земљишни фонд који броји милионе хектара плодне земље преда у руке домаћих и страних тајкуна и великих европских или арапских компанија.

Ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ изнемогли српски сељак гурнут је у конкурентску борбу са произвођачима из Уније. Царинска либерализација угасила је преко 150.000 пољопривредних газдинстава.

Законски се мора забранити производња и увоз генетски модификоване хране. Посебну пажњу треба наменити и заштити пољопривредног потенцијала северне Србије која се данас налази под фактичком економском окупацијом хрватских тајкуна и страних обавештајних служби.

Србији је потребно оснивање државних лабораторија који ће се бавити контролом здравствене исправности пољопривредних производа и хране из увоза.

Неопходно је подстицати извоз српских пољопривредних производа на руско тржиште.

 

 • Залажемо се за бесплатан систем здравствене заштите, која ће бити под једнаким условима доступна свим грађанима Републике Србије;

 Српски сабор Заветници сматра право на здравствену заштиту за елементарно људско право и одраз начела социјалне државе. Залагаћемо се да зараде запослених у здравственим установама буду одређене у односу на учинак што ће побољшати конкурентност међу запосленима и побољшати однос према пацијентима. У циљу борбе против беле куге брачним паровима којима је то потребно из медицинских разлога, омогућићемо бесплатну вантелесну оплодњу.

 

 • Српски сабор Заветници сматра да је обнова српске културе једна од основних претпоставки за очување идентитета и опстанка државе и народа;

Залажемо се за очување ћирилице, уставом заштићеног националног писма.

Заветници ће отворити питање заштите споменика културе, са посебним освртом на оне који се налазе на окупираним територијама Косова и Метохије.

Отворићемо питање програмских критеријума и одбране јавног морала у медијима, посебно оних са националном фреквенцијом.

Неопходна је ревизија уџбеника за основне и средње школе, у којима се фалсификују чињенице које се тичу српске историје и промовишу вредности супротне јавном моралу.

 • Српски сабор Заветници залагаће се за стварање услова који би омогућили српској дијаспори активно учешће у политичком и привредном животу матице;

То у првој врсти подразумева израду дугорочно одрживог економског програма који би укључивао сарадњу са успешним српским предузетницима изван матице и понудио посебно повољне законске услове за њихове инвестиције у привреду Србије. Србима из дијаспоре потребно је обезбедити и један део посланичких места у Народној скупштини, док је бригу о положају српске дијаспоре потребно пренети са садашњег законског на уставни ниво. Инсистираћемо на поновном увођењу Министарства за дијаспору чији руководилац мора бити лице из српског расејања.

 

logo (2)

SERBIAN PATRIOTIC MOVEMENT “ZAVETNICI”

Belgrade, Serbia

Web: wwwzavetnici.rs

Mail: zavetnici.infosluzba@gmail.com

FB: https:/ www.facebook.com/zavetnici?fref=ts

Serbian patriotic movement “Zavetnici” was officially established on the 15th of February 2012 as an association of informal patriotic organisations which aim is to promote the ideas of national sovereignty, economic patriotism, people`s democracy and territorial integrity of the States.

Aware of the fact that the modern Europe and its States have practicaly become a political marionette in the hands of the United States and its NATO policy we seek to find a new, more democratic and transparent way to develop the idea of the European integrations. We truly believe that united against the unnatural globalism and modern type of economic and political hegemonism the people of Europe can achieve a more democratic and free international order that is politicaly and economicaly independent and self-sufficient.

Our movement organised many political manifestations through which we gave support to the international policy of the Russian Federation and to its contribution to assure the stability of international legal order and the respect of its elementary principles (as an example; we supported the battle of Russian nation for its national rights in Ukraine; we welcomed the Prime Minister Sergei Lavrov in Belgrade, we were the only political organisation in Serbia which escorted the Russian lifeguards who helped our people during the extreme floods in May 2014, etc.) We insist on developing a more wider political, economic and military cooperation with the Russian State truly believing that only such kind of international arrangement would assure permanent geopolitical stability for our country.

We truly insist on defending all of the traditional values that are an inseparable part of the cultural and historical heritage of our nation. We are strongly against any kind of “homosexual propaganda” and recognition of the so called “special rights” for homosexual people because we truly believe that only the preservation of traditional social communities between men and women can contribute to the more healthier and socialy responsible community. According to that our organisation has initiatet an official campaign against passing the laws which legalize homosexual marriages.

As a non-governmental organisation “Srpski sabor Zavetnici” organised a variety of humanitarian actions for our people on Kosovo and Metohija that lives in extremely desperate and dangerous conditions, fearing for the lives of his children. During the past several months we organized many social protests not only against the independence of our homeland Kosovo but also against the imperialistic and hegemonic policy conducted by the antidemocratic NATO and U.S. administration. In that name we are supporting the efforts of all of the nations that are struggling against NATO imperialistic aggression and illegal occuaption.

Our movement also organises different kind of interesting social meetings and academies where we discuss a variety of topics from our cultural and political history. Every year we also mark the anniversary of the NATO aggression against our country.

Aware of the fact that in past several years there were many attempts to demolish the Dayton Peace Agreement with the intention to minimize the prerogatives of the legitimate government of Republika Srpska our political organisation gives full support to the legal battle of Serbian people in defending its statehood and national rights in Bosnia and Herzegovina. We are of the opinion that the only way to ensure the security and political stability in BiH is to protect the constitutional political system provided by the above mentioned Dayton Peace Agreement.

Our organisation is consisted of several local and regional departments throughout Serbia and Republic of Srpska which are governed by its presidents. The central politics of the movement is defined by the Main Board which authorizes the President of the movement and the Executive Board to enforce its decisions. The President of the movement represents the movement in its external political relations and coordinates the work of the local and regional departments. The highest body of the movement is the Annual Assembly which meets every year in February and confirms the political way and the duties of the organs of the movement. The organisations also has its initial departments in Montenegro and in the Serbian diaspora.

Our main principles are:

 • Modern Serbia is facing with many crucial national and political problems. Two third of the Serbian historical lands are under occupation, Serbian economy and agriculture are completely destroyed. With the occupation of our holy land Kosovo and Metohia the continuance of our historical statehood is seriously endangered. “Srpski sabor Zavetnici” will always defend every inch of Serbian national territory.
 • The social policy of our country has to be directed in a way to encourage the rise of national birthrate and to minimize the negative effects which were caused by the lack of socialy responsible State.
 • We are against the idea of the NATO and EU integrations due to the fact that their only consequence is the negation of national independence and sovereignty.
 • Our main international political intention is to develop a more wider and sincere political, economic and cultural cooperation with the countries that respect the Serbian territorial integrity and its national interests.
 • We consider that the development of our national agriculture is one of the most effective instruments to achieve the  full economic sovereignty.
 • One of the main elements of our political programme is also the preservation and promotion of our national cyrillic alphabet.
 • The rights of Serbian people in region and in diaspora are one of the main preoccupations of our political programme. We will work on protecting the national rights of the Serbs in region and developing a more stronger cooperation with the institutions of the Serbian diaspora.
 • Our intention is also to ensure a safe, economicaly balanced and pure environment for our next generations.

We will continue our political battle with all the legal and legitimate instruments as long as there exist minimal legal conditions, trying to return our country on the path of dignity, pride and national honour!