google-site-verification=rdMHvOD7EqC_UhcFmmfbfsVh9zGr75D72iZUFlOiVu8

Делегација Српске странке Заветници положила је јутрос венац на споменик Милице Ракић, која представља симбол страдања током 1999. године.

Члан Председништва странке, Милица Ђурђевић, рекла је да ће Заветници поднети иницијативу да 24. март буде проглашен за Дан сећања и затражити да се у Београду подигне достојан споменик свим жртвама НАТО агресије.

Она је рекла да је ултиматум НАТО-а из 1999. године по историјској аналогији сличан ономе који је Аустроугарска упутила Србији 1914. године.

„На столу у Рамбујеу испоручени су услови на какве не би пристала ниједна суверена земља света. Пред нама се отворило питање – или смо народ, или нисмо, или јесмо држава или нисмо. Ми смо по угледу на наше претке одабрали да – јесмо.“, рекла је Ђурђевићева.

Она је подсетила да је напад на Србију, односно СР Југославију, прва ратна операција у којој је НАТО прекорачио званични одбрамбени карактер и прешао у империјалистичко, офанизивно деловање.

„Била је то прва оружана агресија на једну европску државу након Другог светског рата. Нанели су нам велику материјалну штету, али највећи губитак се мери животима страдалих, које не смемо заборавити.“, нагласила је она и закључила да НАТО упркос свему није срушио „суверенитет, достојанство и слободарски дух српског народа“.

И чланови Градског одбора Српске странке Заветници у Краљеву положили су венац на споменик жртвама НАТО агресије.

%d bloggers like this: