google-site-verification=rdMHvOD7EqC_UhcFmmfbfsVh9zGr75D72iZUFlOiVu8

Српска странка Заветници најоштрије осуђује скандалозне и провокативне изјаве албанског министра дипломатије, Гента Цакаја, приликом његове посете југу Србије.

Подсећамо да је први човек албанског МСП последња три дана боравио у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу где је затражио хитно спајање косовске и албанске спољне политике и обећао што скорије отварање албанског конзулата у Бујановцу.

Очигледно је да је албански министар дипломатије својим изјавама послао јасну поруку да не поштује суверенитет и територијални интегритет Србије. Одсуство његовог сусрета са званичним представницима наше државе крши све уобичајане дипломатске процедуре и протоколе и представља јавно изругивање Уставу и законима Републике Србије.

Изјавом да Албанци са југа Србије о свом положају треба да разговарају са институцијама у Приштини Цакај је јасно показао да је за званичну Албанију територија Врањске котлине саставни део тзв. независног Косова.

Ово је јасан доказ да званична Тирана активно ради на реализацији пројекта Велике Албаније. Подсећамо да су се тако и почетком 2000-их година албански званичници слободно шетали територијом Косова и Метохије без знања и сагласности званичног Београда, припремајући терен за једнострано отцепљење јужне српске покрајине. Поставља се питање – да ли је посета албанског министра наговештај новог сецесионизма и отимања наше територије?

Захтевамо од државног руководства да Гента Цакаја прогласи непожељном особом на територији Републике Србије. Званични Београд мора да упути протесну ноту МСП Албаније и од њених званичника затражи јасно и недвосмислено поштовање територијалне целовитости и уставног поретка наше државе. Надлежне институције су дужне да се придржавају слова Устава и Резолуције 1244 и да не дозволе било какво ново прекрајање државних граница Србије.

Подсећамо да су Заветници једина опозициона странка која је током изборне кампање посетила Прешево и општине југа Србије и јасно поручила да Врањска котлина није и никада неће бити део Велике Албаније.

Придружите се Српској странци Заветници

Категорије: Актуелно

%d bloggers like this: