google-site-verification=rdMHvOD7EqC_UhcFmmfbfsVh9zGr75D72iZUFlOiVu8

Члан Председништва Српске странке Заветници, Милица Ђурђевић, обратила се отвореним писмом др Бранимиру Несторовићу због његове изјаве о Васкрсу која је узнемирила домаћу јавност.

Подсетимо, др Несторовић је гостујући на Пинк телевизији изјавио да „уопште није страшно што не славимо Васкрс, јер ће нам пропасти само још једно колективно кркање„.

Писмо преносимо у целини:

Уважени докторе Несторовићу, уз најдубље поштовање према Вашем лекарском позиву и деценијама током којих сте бринули о здрављу народа, не могу да оћутим да сте оваквом изјавом, не само изнели погрешну оцену, већ и, верујем ненамерно, увредили све православне вернике у Србији.

Васкршња литургија није некакав колективни пир хедониста и изелица, већ саборност душа у молитви, љубави и вери. Свето причешће чак ни радикални исламски фундаменталисти не би назвали масовним „кркањем“.

Одлука државе да забрани окупљање народа у црквама не сме и не може бити оправдавана увредљивим и понижавајућим саопштењима. Управо супротно, одсуством из наших храмова ускраћена нам је духовна храна.

Дан након што нам је саопштена државна одлука, покушали сте да нас утешите најавом да ће се 1. мај слободно и несметано славити. Ако постоји празник, који представља само форму лишену суштине, онда је то „празник рада“, који уз роштиљање по шумама славе и они који годинама чекају на бироу.

Једном приликом сте рекли да се осећате као „расцепљена“ личност, јер је ваша мајка била „грађаниста“, а отац, као шеф Савеза комуниста у ваљевском срезу, до смрти заклети „партијаш“. Не знам да ли је неразумевање суштине прославе Васкрса последица породичног одгоја, али знам да човек Вашег формата и професионалне биографије овако нешто ни у шали не би смео да изрекне, а нарочито не пред народом који сте недавно слали да троши новац по италијанским бутицима и тржним центрима и то у јеку пандемије вируса у овој земљи.

Категорије: Актуелно

%d bloggers like this: