google-site-verification=rdMHvOD7EqC_UhcFmmfbfsVh9zGr75D72iZUFlOiVu8

У четвртак, 7. маја ове године, министри иностраних послова: Пољске, Бугарске, Републике Чешке, Естоније, Мађарске, Летоније, Литваније, Румуније и Словачке, као и државни секретар САД-а, потписали су заједничку декларацију поводом 75. годишњице од завршетка Другог светског рата. Овом Декларацијом потписници су, између осталог, (ин)директно оптужили Русију за фалсификовање историјских чињеница и поделу интересних сфера након Другог светског рата. Наиме, у овој срамној Декларацији, између осталог, стоји да становништво Централне и Источне Европе „није добило слободу након Другог светског рата“.

„Српска странка Заветници“ овом приликом изражава најоштрије противљење бестидном извртању историјских чињеница када је реч о Другом светском рату, које препознајемо као још један у низу русофобних аката, овога пута усмерених против несумњивих антифашистичких тековина совјетске Русије.

У Декларацији поводом јубилеја 75. годишњице од краја Другог светског рата у Европи, каже се следеће:

„Иако је мај 1945. донео крај Другог светског рата, са тим није дошла слобода за целу Европу. Централни и источни део континента остали су под управом комунистичких режима више од 50 година. Балтичке државе су биле окупиране и анексиране, а СССР је шчепао остале народе гвозденим загрљајем путем невероватне војне силе, репресије и идеолошке контроле.

Током много деценија многи Европљани из централних и источних делова континента жртвовали су своје животе, устремљени ка слободи, док су милиони били лишени својих права и основних слобода, били су изложени мучењима и насилном расељавању. Друштва иза „Гвоздене завесе“ очајно су тражила пут демократије и самосталности. Догађаји из 1956, затим деловање „Карте 77“, покрет „Солидарност“, протести, добили су популарност кроз Балтички пут, пад комунистичких режима у Источној Европи током  1989. године и пад Берлинског зида, и то су били догађаји, који су одлучно допринели успостављању слободе и демократије у Европи. (…) Будућност треба да се заснива на историјским фактима и на правди за жртве тоталитарних режима. Ми смо спремни на дијалог са сваким ко стане иза тих начела. Искривљавање историјских догађаја, који су довели до Другог светског рата и поделе Европе као њихов резултат, тужан је покушај да се ревидира историја.“

Овде смо пренели готово цео текст срамне Декларације, односно њене најважније делове, из којих се јасно види постојање намере да се избегне реч о страхотама нацизма и фашизма, као и да се пројектује искривљена, пре свега нетачна и русофобна слика дешавања током једног од најтрагичнијих периода светске историје.

„Српска странка Заветници“ противи се овом фрапантномм минимизирању величанствене улоге тадашње СССР у Другом светском рату и разуме оправдани револт руског народа због покушаја ревидирања историјских чињеница и резултата Другог светског рата.

Председник Руске Федерације, Владимир Владимирович Путин, за руски лист „Комерсант“, 8. маја 2020. године, о овој теми рекао је следеће:

Код нас нема и не може бити никаквог осећаја кривице! Ми смо положили на олтар Победе 27 милиона живота наших грађана — мислим на цео Совјетски Савез. Укупно. Због тога нема и не може бити никаквог оправдања онима, који покушавају поново да пишу историју. Ко је кога напао 22. јуна 1941. године? Јесмо ли ми напали Немачку или је Немачка напала нас? Чему умоболне бесмислице?

„Српска странка Заветници“, као изразито антифашистички оријентисана политичка организација, подсећа да је и српски народ поднео огромне жртве у Другом светском рату (само у конц-логору Јасеновац, у Павелићевој НДХ страдало је 700 000 људи), те је увек на страни правде, а против пристрасне Западне верзије, која се на овај начин потура, чији је циљ уклањање споменика ослободиоцима тог доба, баш како је недавно урађено у Прагу.

Свим грађанима Србије честитамо данашњи Дан победе над фашизмом у Европи, 9. мај, а свакако да „Заветници“ у Београду на пригодан начин обележити и 3. септембар, као дан коначног завршетка Другог светског рата, јер је ове године велики јубилеј, тачније, навршава се 75 година од пораза над фашистичким империјалистима.

Горан Игић,

Члан Главног Одбора Српске странке Заветници

Категорије: Актуелно

%d bloggers like this: