google-site-verification=rdMHvOD7EqC_UhcFmmfbfsVh9zGr75D72iZUFlOiVu8

„Српска странка Заветници“ захтева од надлежних да благовремено, а не накнадно, саопштавају информације о доласку и привременом насељавању миграната у било које место у Србији, како би јавност била обавештена о томе која су све места планирана да постану ad hoc прихватни центри. Случај дечјег одмаралишта „Дивљана“, којe, реновиранo, по други пут дочекује мигранте, узбудиo је јавност, и то не само Ниша, због чега та ситуација захтева да искажемо своје противљење том чину, као и да укажемо на разлоге за то.

Хронолошки посматрано, „Српска странка Заветници“ прва је објавила јавности, и то у понедељак, 31. марта, да је шест аутобуса из Кикинде током претходног викенда превезло око три стотине миграната до одмаралишта „Дивљана“ крај Беле Паланке, где су они затим и привремено настањени. Информација тада још увек није била објављена у медијима, па је, изгледа, морала да изађе накнадно. У „Данасу“ се, затим, појавила вест да су тек у уторак, 1. априла, у то одмаралиште пристигли мигранти. У „Јужним вестима“ се, пак, нису сагласили с колегама из „Данаса“, па су рекли да је дан доласка миграната у „Дивљану“ био недеља, 30. март. „Јужне вести“ тада су навеле: „Иако су из Града Ниша најављивали да ће се одмаралишту ‘Дивљана’ код Беле Паланке вратити старо рухо и да ће га опет користити деца, на овој локацији је опет отворен Прихватни центар за мигранте, потврђено је Јужним вестима у Комесаријату за избеглице. Центар је активиран, због ванредног стања у Србији. Њих 284 је опет смештено у току ноћи, 30. марта и – како каже координатор Комесаријата за миграције Слободан Савовић, Центар је опет активиран.

Међутим, право питање није када су мигранти пребачени, већ због чега је њихово пребацивање изведено у тајности и због чега се о томе ћутало?! Чињеница да смо у току ванредног стања, не значи да грађани не би требало да добију информације о премештању и стационирању одређене групе миграната у њиховом месту, поготово уколико је све урађено по закону.

Оваквим понашањем Комесаријат за избеглице и миграције подстиче неповерење грађана, па не би требало било кога да чуди што грађани имају све мање поверења у државне институције. Питамо се шта би се десило да „Заветници“ нису објавили вест о „Дивљани“, односно, да ли би о том догађају грађане уопште обавестили и други медији?!

Став „Заветника“ по питању тзв. мигрантизације је исти, без обзира о ком делу Србије да је реч. Питамо се како је могуће, уколико су границе затворене, да имамо нове мигранте и зашто се њихов број повећава, судећи по речима Владимира Цуцића, Комесара за избеглице и миграције, који је до пре само месец дана у својим изјавама за медије тврдио да на територији Републике Србије борави шест хиљада миграната, да би данас тај број у својим изјавама увећао за чак три хиљаде, па тако испада да се, за свега месец дана, њихов број повећао са шест, на читавих девет хиљада?!

Постављамо питање Комесаријату за избеглице и миграције, да ли и колико у „Дивљани“ има новодоведених миграната, али исто питање постављамо и тамошњим градским властима. Познато је да је поменуто одмаралиште први пут пренаменовано у прихватни центар током 2016. године. У међувремену је руинирано, и коначно затворено, крајем 2018. године. У новембру 2019. године чула су се обећања градских власти да ће „одмаралиште поново бити враћено деци, која ће ту моћи да иду на рекреативну наставу“, а шта имамо сада? Зашто власт мења сопствене, добре одлуке?!

„Заветницима“ није био далеко ни Сомбор, па смо на недавном протесту у том граду дефинисали и изнели став о тзв. мигрантизацији, а неће нам бити далеко ни Ниш, ако буде било потребе да поновимо исти, пре свега ненасилни, суверенистички став о том проблему, по узору на Орбанове мере из суседне Мађарске.

Овом приликом још једном позивамо Комесаријат за избеглице и миграције да јавно објави у којим се све местима планира евентуално отварање нових прихватних центара за мигранте. Јавност има право да зна истину о томе!

„Српска странка Заветници“ подсећа све симпатизере, чланове, као и гласаче, да ће се по уласку у Народну скупштину Републике Србије, а након предстојећих парламентарних избора, залагати за хитну суспензију „Маракешког споразума“.

У Кикинди, 8.4.2020.г,

Члан Главног одбора Српске странке Заветници, Горан Игић

Категорије: Саопштења

%d bloggers like this: