google-site-verification=rdMHvOD7EqC_UhcFmmfbfsVh9zGr75D72iZUFlOiVu8

Носилац изборне листе Српске странке Заветници, Милица Ђурђевић Стаменковски, реаговала је поводом одлуке Министарства просвете да се из уџбеника за средњошколце избаци поезија Десанке Максимовић.

Кажу да једна од највећих српских песникиња не одговора епохи у којој живимо. То није струка, то је брука. Генерације су стасавале уз Десанкину поезију„, поручила је Ђурђевићева пред спомен обележјем Десанки Максимовић у Ташмајданском парку.

Она је најоштрије осудила скандалозну одлуку комисије Министарства просвете, да из српских средњих школа буде избачена поезија наше велике песникиње, чије стваралаштво представља неизоставни део националног идентитета, који се последњих година системски потире по инструкцијама центара моћи ван наше земље.

Да је све ово део ширег плана, упућује пример од пре неколико година, када је антисрпски режим Мила Ђукановића из школских програма у Црној Гори, поред Десанке Максимовић, избацио и Бранка Радичевића, Алексу Шантића и Јована Јовановића Змаја. Не смемо дозволити да се овај сценарио понови и у Србији.

Српска странка Заветници ултимативно захтева од Министарства просвете Републике Србије да под хитно опозове ову скандалозну одлуку и распусти плагијаторе антисрпске политике, окупљене у Заводу за унапређивање образовања и васпитања.

Школске уџбенике морају штампати домаћи, а не хрватски издавачи. Ми ћемо се за то храбро изборити. Као што рече Десанка Максимовић – Отаџбино, ту смо“, закључила је Ђурђевић Стаменковски.

Придружите се Српској странци Заветници

%d bloggers like this: