google-site-verification=rdMHvOD7EqC_UhcFmmfbfsVh9zGr75D72iZUFlOiVu8

КОСОВО И МЕТОХИЈА
СУВЕРЕНА И СЛОБОДНА СРБИЈА

Представљање Платформе за Косово и Метохију

СУВЕРЕНА И ЦЕЛОВИТА СРБИЈА

Неповредивост државних граница је неприкосновени темељ међународног поретка и свака држава је обавезна да га безрезервно брани.

Ми се залажемо за унитарну и јаку државу, која подједнако брине о развоју сваког села, општине и града. Српска странка Заветници заговара јачање локалних самоуправа, које ће самосталније одлучивати о својим унутрашњим питањима.

Питање очувања наше територијалне целовитости је одраз озбиљности, ауторитета и интегритета државе. Ми се залажемо за утврђивање јасне и дугорочне стратегије за свеобухватну обнову суверенитета Републике Србије на Косову и Метохији.

За Српску странку Заветници АП Косово и Метохија је неотуђиви и саставни део Републике Србије, који је након илегалне војне интервенције, односно агресије НАТО пакта, стављен под привремену контролу УН, након чега су сепаратистичко-терористичке снаге извршиле етничко чишћење српског и другог неалбанског становништва и једнострано успоставиле парадржавне институције. Свему је претходило вишедеценијско угњетавање српског народа, насилно мењање демографске слике наше јужне покрајине и перманентно кршење елементарних људских права српског народа на КиМ и других грађана лојалних Републици Србији.

Последњих година у делу политичке јавности се намеће теза да је одустајање од борбе за Косово и Метохију рецепт за ,,трајни мир“, што подразумева и супротну тврдњу – да јенаставак те борбе пут у нестабилност и рат. Истина је заправо сасвим супротна. Српска странка Заветници упозорава да је одустајање од Косова и Метохије онај сигнал охрабрења који великоалбански иредентисти чекају за легитимацију свог експанзионизмаи даљу отимачину туђих, углавном српских територија, што би подразумевало нове ратове и страдања.

Ми сматрамо да је само одговорна и одлучна реалполитика обуздавања и потискивања великоалбанског експанзионизма гарант дугорочне сигурности Србије. Евентуалним признавањем тзв. Косова или било каквим даљим попуштањима према захтевима Приштине и њених међународних покровитеља, Србија би се суочила са ницањем „нових Косова“ на својој територији. Легализовање сепаратизма на КиМ послужило би као модел сличним тенденцијама у другим деловима Србије, као што данас служи као пример сепаратистичким покретима широм Европе.

У делу политичке јавности провејава омаловажавајући тон према српском ,,косовском миту“. Митови су везивно ткиво народа. Поништавање косовског наслеђа, које је утемељено у стварним историјским догађајима, не само да доноси вредносну дезоријентацију српског народа, него доводи и до убрзаног одумирања његовог идентитета који је вековима потврђиван управно моралним принципима изграђеним на косовском завету.

Чињеница је да су ретки народи који у темељу своје колективне свести немају митове, а већина народа управо на тим митовима и вредносним парадигмама које из њих извиру гради своју политику. Изгон тих митова доводи до кризе колективног идентитета и вредносне празнине народа, што представља безбедносни проблем, реалан и рационалан, а не митолошки.

Међународна конференција “КиМ у новој Европи”

Од 2000. године званични Београд је према српском питању на КиМ водио дефетистичку политику обележену бесмисленим уступцима, што је довело до деградације државног и правног поретка на подручју јужне покрајине. Начињени су бројни погубни потези који су драматично угрозили српску позицију на КиМ.

Српска странка Заветници темељно и одговорно приступа анализи свих досадашњих штетних одлука државних органа и српске дипломатије, које су у супротности са важећим државним Уставом и обавезујућом Резолуцијом 12 44.

Ми имамо знања, храбрости и воље да се суочимо са стварним положајем Србије на КиМ и да предузмемо одлучне кораке да се заустави даље развлашћивање наше државе на простору јужне покрајине.

Српска странка Заветници наглашава да Србија мора из дефетистичке и дефанзивне да пређе у офанзивну улогу и да јасно одреди своје црвене линије, тачније оне принципе који нису предмет разговора. Ми одбацујемо губитничку филозофију и погрешан став да је тешка ситуација на Косову и Метохији изговор за одустајање од очувања наше територијалне целовитости и безбедности наших грађана.

Платформа о Заветника о КиМ у руској Думи

Неопходно је да се држава Србија ослободи заблуде да је наметнуто стање на КиМ коначно и непромењиво. Предлажемо активно дипломатско деловање и предузимање читавог низа мера на економском, безбедносном и правном пољу и стварање услова да на највишим међународним инстанцама, нарочито у оквиру УН, Србија уз подршку својих савезника покреће иницијативе које ће штитити и представљати њене националне интересе.

Питање Косова и Метохије има и своју ширу, међународну димензију. Косово и Метохијау свом стратешком смислу представљају средишњу тачку, односно тзв. геополитички стомак Балкана, ризницу руда и минерала и важан транзитни пут овог дела Европа. Од суштинске важности је да сваки даљи потез државе Србије буде повучен у складу са пажљивим сагледавањем прилика у светској политици.

Српска странка Заветници јасно иступа против наметнуте фразе да је читав свет признао тзв. Косово. Подсећамо да то нису учиниле неке од највећих и економско најважнијих земаља света, као ни пет чланица Европске уније. Такође, указујемо и на процес повлачења признања тзв. државе Косово.

Округли сто “Српско питање на КиМ”

Напомињемо да су све бронији и гласнији политички и интелектуални кругови у земљама Европе и света који указују на опасност од заокруживања тзв. косовске државности. На међународној сцени јачају силе чији се поглед на политичку карту Балкана поклапа са интересима Србије.

Процес обнове суверенита Србије у јужној покрајини захтева стратешко планирање и примену краткорочних, средњорочних и дугорочних мера.

Предлажемо да се најпре предузму кораци у правцу сузбијања даљих покушаја међународне афирмације тзв. косовске независности, као и стварање таквих предуслова који ће нашој држави омогућити да крене у постепено оживљавање својих ингеренција на подручју Косова и Метохије. Неопходно је кренути у систематско јачање унутрашњих капацитета и оспособљавање држаног апарата за процес пуне реинтеграције КиМ у српски уставно-правни поредак.

Српска странка Заветници је припремила целовиту платформу посвећену српском питању на КиМ.

Заветници на Газиместану
Протест против Бриселског споразума
Заветници за најмлађе у српским енклавама

МЕРЕ ЗА ОБНОВУ СУВЕРЕНИТЕТА НА КИМ:

 • Србија мора да подсети међународну заједницу да је у пуноправно чланство Уједињених нација примљена у републичким границама које обухватају и Косово и Метохију. Таквим пријемом је универзално признато наше право на КиМ из чега произилази јасна обавеза свих чланица УН да поштују ту чињеницу.
 • Афирмација Резолуције 12 44 као преговарачког темеља. Српска странка Заветници наглашава да је неопходно да Република Србија у свакој прилици истиче своју приврженост поштовању Резолуције 12 44. Таква дипломатска стратегија подразумева укључивање Резолуције 1244 у све будуће преговоре, као гаранта очувања српског суверенитета и неповредивости државних граница. 
 • Проглашење окупације. Обавеза државе је да све једностране акте самопроглашених институција у Приштини који излазе из оквира Резолуције 12 44 третира за ништавне и неважеће. То се пре свега односи на одлуке о оснивању тзв. војске Косова као и одлуке са којима се једнострано задире у положај српске државне и друштвене имовине на КиМ. Србија мора да заузме становиште да се након једностраног проглашења независности јужна српска покрајина налази под окупацијом и да за њу одлуке институција у Приштини не могу да буду правно релевантне.
Реакција на цензуру РТС
 • Прекид примене Бриселског споразума и осталих одлука донетих под посредством ЕУ. Споразуми проистекли из преговарачког процеса под окриљем ЕУ ни у ком погледу не обавезују нашу државу. Реч је о дубоко антидржавним и наметнутим споразумима који не могу да производе уставно прихватљиве последице за Србију. Због тога се залажемо за прекид даље примене постојећих бриселских споразума као и за поништавање свих одлука донетих на њиховом основу.      

 • Повратак преговора у оквире Савета безбедности и Генералне скупштине Уједињених нација. Преговори у Бриселу одавно су изгубили свој смисао, јер су условљени политиком притисака, уцена и наметања једностраних решења. ЕУ се показала као пристрасан и непоуздан медијатор који није у стању да обезбеди пуно поштовање државних и националних интереса Србије по питању КиМ. Због тога сматрамо да је време за промену формата преговора и укључивање у разговоре држава које су са својим дипломатским, правним и војно-безбедносним капацитетима у стању да гарантују заштиту територијалне целовитости и српских интереса, пре свега Руске Федерације и Народне Републике Кине. 
Конференција поводом проалбанског фестивала Мирдита
 • Јачање билатералне сарадње са свим државама света које нису признале једнострано проглашену независност тзв. Косова. Стратешку окосницу српске дипломатске офанзиве за очување КиМ мора да чини свеобухватно учвршћивање свих облика сарадње са државама у Европи и свету које поштују целовитост Србије. 

    

 • Расветљавање истине о терористичком и екстремистичком деловању на КиМ. Ова мера подразумева упознавање европске и светске јавности са дешавањима на КиМ. Неопходно је формирати посебно одељење у оквиру Министарства иностраних послова које ће се бавити тим питањем. 

     

 • Повратак српске војске и полиције на КиМ. Србија има пуно право да отвори питање повратка дела својих безбедносних снага на Косово и Метохију, што је јасно дефинисамо Резолуцијом 12 44. У оквиру УНМИК-а и КФОР-а мора јачати утицај оних земаља које нису признале илегалну независност наше јужне покрајине. Србија мора да се залаже да у састав КФОР-а уђу оружане снаге Руске Федерације, Народне Републике Кине и Републике Индије, али и других пријатељских земаља. 
Божић у Грачаници
 • Заштита државне и друштвене имовине на Косову и Метохији. Залажемо се да се питање заштите српске имовине на КиМ наметне као ургентна тема у разговорима пред Саветом безбедности УН. Сматрамо да првенствено треба заштитити оне државне компаније и јавна предузећа која су од стратешког значаја за опстанак српског народа на Косову и Метохији као што су рудник Трепча, хидроелектрана Газиводе и туристичко-привредни комплекс Брезовица. Радићемо на свеобухватној интеграцији привреде наше јужне покрајине са привредом остатка Србије. Морамо да наставимо инвестирање у српске средине на КиМ, јер ће наш народ опстати у јужној покрајини само ако буде имао сигурну и перспективну економску будућност. Потребно је да Србија заштити претходне инвестиције јавних предузећа на КиМ попут НИС-а, ЕПС-а, ЈАТ-а, ПТТ-а, Железница Србије, Путева Србије и да валоризује њихова потраживања из периода пре 1999. године, што је загарантовано и Резолуцијом 1244.
Протест “Никад граница – Косово је Србија”
 • У сагласју са СПЦ припремити предлог заштите српских цркава и манастира и њихове имовине на КиМ. Помоћу међународних донаторских конференција и кроз посебне јавне фондове потребно је финансирати обнову порушених српских верских и културних обележја као и српских православних гробаља у јужној покрајини. Заштита српских верских и културно-историјских објеката мора да остане у искључивој надлежности државе Србије.

       

 • Сузбијање сепаратизма и борба против тероризма и организованог криминала. Веома је важно зауставити преливање албанског експанзионизма са Косова и Метохије на подручје јужне Србије. Великоалбански тероризам, верски и етнички екстремизам, као и многи други облици криминала у будућности ће бити главни фактори угрожавања безбедности Републике Србије и читавог региона. Сматрамо да треба појачати мере безбедности на административној линији са АП КиМ, ојачати снаге у Копненој зони безбедности и додатно осавременити и побољшати војно-одбрамбене капацитете Војске Србије.
Стратегија о КиМ у централи “Јединствене Русије”
 • Јачање стратешких позиција Србије на КиМ и подршка српском народу. Залажемо се јачање позиција на северу покрајине и оснивање Координационог центра Републике Србије у Косовској Митровици. Посебну пажњу поклањамо подстицају српском народу у енклавама и залажемо се за усвајање низа олакшица за њихов сигурнији и извеснији опстанак на територији јужне покрајине.

 • Инсистирање на одговорности за ратне злочине против српског и другог неалбанског становништва на КиМ. Наша држава мора да инсистира на потпуном расветљавању злочина над српским народом на Косову и Метохији и да пред надлежним међународним институцијама покрене питање процесуирања њихових починилаца.
Са словеначким народним послаником, Јани Иванушом

Ми сматрамо да Србија нема ниједан разлог да срља у некакве коначне „историјске споразуме“ са нелегитимним властима у Приштини, јер се међународне прилике мењају баш у оном смеру који ће отворити могућности да у времену које долази заштитимо своје државне и националне интересе у јужној покрајини. У потпуности се противимо било каквој подели територије, разграничењу и другим моделима одрицања од наше вековне колевке.

Србија је на Косову и Метохији деценијама развлашћивана, па се процес обнове суверенитета и атрибута државности мора постепено остваривати.

ПРИСТУПНИЦА

Попуните приступницу кликом на дугме испод и постаните члан Заветника већ данас.

Подели ово:

Like this:

%d bloggers like this: