google-site-verification=rdMHvOD7EqC_UhcFmmfbfsVh9zGr75D72iZUFlOiVu8

Културна обнова Србије

Без културе нема народа, а без народа нема државе.

За Српску странку Заветници култура је базична платформа, која одређује духовни, психолошки, морални, па и политички изглед и функционисање једнога друштва и једне државе. Култура, такође, значи свест о националној традицији и етици, њеном значењу и вредностима. Српска странка Заветници се залаже за повећање процента националног буџета који се издваја за културу.

Српска култура је интегрална, а српски културни простор мора бити јединствен, као најснажнији хомогенузујићи фактор свих Срба, ма где живели.

Одговорније и озбиљније се мора приступити питању заштите споменика културе као основи националног идентитета, са посебним освртом на оне који се налазе на Косову и Метохији. Као једну од приоритетних мера видимо и оснивање републичког Фонда за очување српске културне баштине како у матици тако и у иностранству.

Залагаћемо се за то да сваки већи град у Србији добије спомен обележје посвећено некој од најважнијих историјских личности које чине срж српског националног идентитета. Неговаћемо и афирмисати културу сећања и у том погледу инсистирати на подизању јединственог националног Меморијалног центра за све српске жртве 20. века.

Основа свега су српски језик и писмо, који заједнички чине систематизовани код српског народа. Очување и заштита ћирилице су од пресудног значаја. Посебно ћемо опорезовати штампу и телевизије које не користе Уставом заштићено писмо.

Побољшаћемо социјални положај уметника и зауставити деградацију културних установа. Учинак српског стваралаштва у свим областима: науци, филозофији, књижевности, уметности, културе уопште – може постати главни покретач српског препорода.

Спречићемо страначка кадрирања и арбитрирања у култури, пре свега, успостављањем системских мера. Покренућемо увођење ефикасних мера за системску борбу против корупције у култури као и механизам за контролу њиховог спровођења. Залагаћемо се за преиспитивање финансирања домаће филмске продукције као и реформу домаће кинематографије. Новац пореских обaвезника не сме да се издваја за манифестације са антидржавним предзнаком и за остварења која ниподаштавају и омаловажавају национални идентитет српског народа. Држава мора додатно да подржи филмове и остала уметничка остварења која су од свеопштег националног значаја.

Отворићемо питање програмских критеријума и одбране јавног морала у медијима, посебно оних са националном фреквенцијом.

Заштитићемо и афирмисати национално стваралаштво у медијима, културним и уметничким установама и презентација српске културе у иностранству.

Спровешћемо ревизију уџбеника за основне и средње школе,у којима се фалсификују чињенице које се тичу српске историје, затим питање моралне деградације, која се толерише и намеће у уџбеничким садржајима.

ПРИСТУПНИЦА

Попуните приступницу кликом на дугме испод и постаните члан Заветника већ данас.

Подели ово:

Like this:

%d bloggers like this: