google-site-verification=rdMHvOD7EqC_UhcFmmfbfsVh9zGr75D72iZUFlOiVu8

Српско Село и пољопривреда

ПОЉОПРИВРЕДА – МЕРА СТАБИЛНОСТИ СРПСКЕ ПРИВРЕДЕ

Српска странка Заветници наглашава да је пољопривреда стратешки најважнији сектор Републике Србије. Развојем пољоприведе спречава се исељавање радно способног и продуктивног становништа у веће популационе центре и иностранство; директно се утиче на решавање проблема „беле куге“; успоставља се равномернији регионални развој; повећава се производња квалитетне хране, која може да задовољи домаћу потрошњу и повећа свеукупне државне извозне потенцијале;

Србија је богата плодним земљиштем, лековитим биљем, пашњацима, квалитетним сортама воћа и поврћа. Наша земља има потенцијале за готово најразноврснију пољопривредну производњу у свету. Посебна предност Србије је могућност производње органске хране и производа са географском ознаком порекла високог квалитета.

Пољопривреда представља развојну шансу наше земље, али политика која се у овој области води прети да потпуно уништи и сељака и село, а земљишни фонд који броји милионе хектара плодне земље преда у руке домаћих и страних тајкуна и великих европских или арапских компанија.

Ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ изнемогли српски сељак гурнут је у конкурентску борбу са произвођачима из Уније. Царинска либерализација угасила је преко 100.000 пољопривредних газдинстава.

Посебну пажњу треба наменити и заштити пољопривредног потенцијала северне Србије која се данас налази под фактичком економском окупацијом хрватских тајкуна и страних структура. Према званичним статистикама око 15% обрадиве површине у Србији је неискоришћено. Српска странка Заветници се залаже за уступање неискоришћених површина у државном власништву на 99 година домаћем становништву уз законско ограничење површине поседа.

Упоредо са развојем Београдске берзе, потребно је афирмисати оснивање модерних задруга у форми приватних акционарских друштава која би на лакши начин остваривала дугорочне сарадње са представницима земаља у које бисмо извозили наше пољопривредне производе. Такође, овакве задруге би штитиле све власнике акција, онемогућавајући манипулације ценама као што је то годинама случај са хладњачарима.

Пракса је показала да су се пољопривредне стручне службе у локалним самоуправама које се баве едукацијом, преношењем знања и искустава пољопривредницима показале као неефикасне, што је додатно отворило простор за корупцију и манипулацију од стране пољопривредних инспекција. Проблем неефикасности запажамо и у функционисању противградних станица које нема ко да опслужује због кардинално малих новчаних надокнада за обављање тих послова. Сматрамо да је неопходно да локалне самоуправе издвоје већа средства за обављање овог посла и успоставе строге критеријуме у правцу постизања одговорности и ефикасноси.

Вршићемо строгу контролу над радом пољопривредних стручних служби и спровођењем мера противградне заштите.

Трибина “Обнова српског села” у Смедеревској Паланци

Залажемо се за оснивање пољопривредних института у регионалним центрима у којима би се вршила селекција и истраживање семена, пестицида и пољопривредних култура. Србији је потребно оснивање државних лабораторија који ће се бавити контролом здравствене исправности пољопривредних производа и хране из увоза.

Српска странка Заветници ће настојати да Република Србија постане препозната у Европи и свету као земља са доминантно органском пољопривредом. Бескомпромисно ћемо се борити, не само против производње ГМО семена, већ и његовог промета и секундарног коришћења у исхрани стоке.

Вршићемо строгу контролу квалитета свих увозних производа. Макроекономске мере које смо предвидели погодовале би развоју пољопривреде, са акцентом на мала и средња пољопривредна газдинства. Пружићемо подршку пољопривредницима кроз најмање пореске стопе на тржишту.

Заветници на конференцији са задругарима из Бачке

Указујемо на проблем неефикасности субвенционисања пољопривредне производње у виду једнократних исплата. Досадашња пракса показала је да такви механизми погудују искључиво великим играчима на тржишту, који једини благовремено добијају субвенције.

Због сложене процедуре, корупције и неефикасности рада Управе за аграрна плаћања мала и средња пољопривредна газдинства тежим путем са дужим роковима исплате стичу право на субвенције, које при томе нису довољне за подршку њиховој конкурентности на тржишту. Стога су једино фискалне мере нелинеарног опорезивања у корист малих и средњих пољопривредника једини инструмент њиховог развоја.

Српска странка Заветници сматра да је најважније помоћи, кроз ниске пореске стопе, малим и средњим пољопривредницима који су организовали живот и рад на селу.

Републичке мере за које се залажемо биле би у домену:

уређења тржишта (институције, макроекономске мере, док би се кредитирање и финансирање вршило преко Развојне банке и Београдске Берзе што је детаљно објашњено у поглављу Програма под називом Економски суверенитет);

– инфраструктурних пројеката као што су: изградња путева, асфалтирање сеоских путева, изградња нових и оспособљавање постојећих канала за наводњавање;

подстицај за оснивање модерних задруга у виду акционарских друштва чиме би се произвођачи заштитили од нелојалне конкуренције, монопола и препродаваца;

– подстицај извоза пољопривредних производа;

стимулисање креирања производа већег степена финализације;

развој сеоског туризма, етно и еко села;

Српско село је стуб привредног опоравка Србије, а српски сељак чувар државе, породице и вредности нашег друштва. Српска странка Заветници вратиће углед и достојанство српском домаћину.

ПРИСТУПНИЦА

Попуните приступницу кликом на дугме испод и постаните члан Заветника већ данас.

Подели ово:

Like this:

%d bloggers like this: